Povodom Međunarodnog dana planina, 11. prosinca (9.-10.12.2023.)

Jedanaesti prosinca obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje. Ove godine tema Međunarodnog dana planina je obnavljanje planinskih ekosustava.

Dodjela diploma novoj generaciji čuvara planinske prirode u planinarskom domu Omanovac (9.12.2023.)

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza Međunarodni dan planina obilježila je promocijom nove generacije čuvara planinske prirode. Dodjela znački, diploma i iskaznica čuvara planinske prirode održala se u subotu, 9. prosinca 2023. godine, u planinarskom domu Omanovac na Psunju. Ove godine značke, diplome i iskaznice primilo je 30 čuvara planinske prirode, koji su uspješno položili ispit za čuvare planinske prirode. Prisutnima na svečanosti u planinarskom domu Omanovac značke, diplome i iskaznice uručio je pročelnik Komisije prof. dr. sc. Davor Škrlec. Među 30 novih čuvara planinske prirode je i naš član Sergej Paik. Dodatna nagrada uručena je onima koji su najbolje riješili ispit, a među njima je bio i naš Sergej čiji je pisani esej pohvaljen kao drugi najbolji.

Fotogalerija dodjele diploma:

18. izlet u Nepoznati Papuk prigodom Međunarodnog dana planina (10.12.2023.)

“Prošlost i sadašnjost na južnim padinama Papuka” bio je radni naziv 18. izleta u Nepoznati Papuk kojeg su u nedjelju, 10. prosinca 2023. godine, organizirali i vodili udruga Slavonski planinari i djelatnici Parka prirode Papuk. Početna točka izleta bila je na prostoru budućeg volonterskog centra udruge Slap u Markovcu odakle se krenulo na kružnu nemarkiranu stazu duljine 9 km. Nakon pozdravnih riječi Otmara Tosenbergera iz Slavonskih planinara i biologa Marka Doboša iz JU PP Papuk krenulo se prema pjeskokopu kvarcnog pjeska Vranić. Duž trase o prirodnim i povijesnim znamenostima područja sudionicima je govorio biolog Marko Doboš. Tako se na pjeskokopu Vranić moglo doznati da je tamo nekad vađen pijesak za staklanu iz Lipika, ali također da su unutar njega pronađeni brojni paleontološki nalazi koji su danas izloženi uz Kući panonskog mora u Velikoj. Također je u Vraniću pronađen i ćup s zlatnicima iz rimskog doba. Nakon toga se prošlo ispod dalekovoda gdje je bila najviša točka pohoda, te uz vidikovac iznad napuštenog sela Nježić da bi se potom vratilo u Markovac.

Fotogalerija 18. izleta u Nepoznati Papuk: