Velika poljana

Planinarski dom Josipa Svobode (710 m) na Velikoj poljani bio je prvi planinarski dom pakračkih planinara. Dom je sagrađen velikim zalaganjem i doprinosom tadašnjeg predsjednika Podružnice “Psunj” Pakrac, mr.ph. Josipa Svobode. Na godišnjoj skupštini održanoj 10. veljače 1935. godine usvojena je odluka o izgradnji planinarskog doma na Velikoj poljani. Bio je to kamenom zidani objekt s drvenim nadgrađem. Dom se sastojao od vanjskog ulaznog stepeništa s trijemom, unutarnjeg hodnika sa stepeništem, velike blagovaonice, kuhinje, ostave i sanitarnog čvora. U potkrovlju su bile dvije male spavaonice s po dva kreveta, jedna velika skupna muška spavaonica i jedna manja ženska. Dom je svečano otvoren 18. srpnja 1937. godine. Bio je odlično prihvaćen od planinara i građana Pakraca koji su ovdje često navraćali. U tome periodu članovi društva organizirali su raznovrsne izlete i otkrivali psunjske atraktivne lokacije i vrhove, obližnje slavonske planine, ali i udaljenija odredišta.

Tijekom ratnih razaranja 2. svjetskog rata koja nisu mimoišla ni Psunj, dom je 1942. godine progutala vatrena stihija. Već na samome kraju rata 1945. godine, slijedi još jedan vrlo težak udarac za pakračke planinare. U ondašnjem zagrebačkom Maksimirskom partizanskom logoru gdje je bio zatočen, gubi se trag agilnom predsjedniku pakračkih planinara Josipu Svobodi.

Pakrački planinari nikada nisu prepustili zaboravu mjesto svojih početaka i redovito održavaju zidine i teren oko njih da ih ne proguta šikara.

U travnju 2020. godine zemljišna parcela na kojoj se nalaze temelji i ostaci zidova Planinarskog doma “Josipa Svobode” ponovno je vraćena u vlasništvo Planinarskog društva “Psunj” Pakrac.

 

Planinarski dom Josipa Svobode na Velikoj poljani nalazi se na oko 2 sata hoda trasom SPPa od Omanovca do Brezovog Polja.

https://www.hps.hr/karta/index.html?track=01_03_01A2.gpx&number=301&naziv=OMANOVAC-BREZOVO+POLJE&area=PSUNJ

https://info.hps.hr/putovi/putovi?p[view]=361