O nama

Naše planinarsko društvo osnovano je pedeset godina nakon osnutka prvog planinarskog društva u Zagrebu i trideset godina nakon  prvog planinarskog društva u Slavoniji. Iako se službeno vodi da je planinarsko društvo u Pakracu osnovano 29.siječnja 1928.kao podružnica HPD u Zagrebu, planinarstvo u ovom kraju počelo se razvijati ranije. Naime, ideja o udruženju koje će promicati zdrav odnos prema kretanju po prirodi potječe iz kraja 19. i početka 20. stoljeća i nastala je u okviru građanskog staleža koji je u tom razdoblju Pakracu davao pečat naprednog grada. Postojala su dva planinarska udruženja, jedno pod imenom Planinarski klub Omanovac i drugo pod imenom Planinarsko društvo „Čaklovac”. Godine 1930. došlo je do njihova ujedinjenja  u jedno društvo koje je djelovalo do 1935. godine pod imenom „Čaklovac”. Na sjednici društva 10.veljače 1935. donijeta je odluka o promjeni naziva društva u PD „Psunj” kao i odluka o izgradnji planinarskog doma na Velikoj Poljani.

Po izgradnji doma isti je nazvan Dom Josipa Svobode i postao je izletište za planinare iz čitave Slavonije pa i šire. U ratnom vihoru 1940.-1945. uništen je dom Josipa Svobode a tada je prestao i rad Podružnice  Psunj u Pakracu.

1953.god. održana je obnoviteljska skupština Podružnice planinarskog društva Psunj i tada je promijenjeno ime u društvo građana Brezovo polje.

U ljeti 1955. godine započela je gradnja planinarskog doma na Omanovcu i trajala do 1963.godine, svečano otvorenje doma uslijedilo je7. i 8. rujna iste godine. Godinu dana kasnije na skupštini društva vraćeno je staro ime PD Psunj.

Neka zla sreća pratila je planinare i s ovim domom, u noći 16/17 listopada 1974. buknuo je požar koji je uništio veći dio doma. Za dvije godine na temeljima starog doma, nešto proširenim, izgrađen je novi dom Omanovac i otvoren na susretu planinara Hrvatske koji je ovdje organiziran 1977. godine.

Domovinski rat, odnosno napad srbočetnika na grad Pakrac u kolovozu 1991.godine učinio je pristup planinarskom domu  nemogućim i ponovo je prekinuo rad društva sve do 1996. godine kada se na Obnoviteljskoj skupštini 8.veljače ponovo donosi  odluka da se pokrene rad PD Psunj i pristupi djelomičnoj obnovi  Doma.

Trenutačno naše društvo uspješno radi kroz više sekcija:

–         Sekcija za propagandu i izlete

–         Sekcija za markaciju

–         Sekcija za gospodarstvo

–         Visokogorska sekcija

Uspjeli smo obnoviti naš planinarski dom „Omanovac”  te ga dali u zakup.

Obnovili smo oko150 Kmplaninarskih staza koje uspješno održavamo. U gradu Pakracu imamo i društvene prostorije koje nam služe za sastanke i druženje. Broj članova se kreće oko 120 koji varira iz godine u godinu. Uspješno surađujemo sa susjednim planinarskim društvima s kojima dijelimo naš Psunj i Papuk. Za naš dugogodišnji rad društvo je dobilo mnogobrojna priznanja od Grada Pakraca i HPS-a

– Pečat Grada Pakraca 1999.g

– Zlatni znak HPS-a  1973. g

– Najuspješnije planinarsko društvo 1997. g