Vihoraški put (22.06.2024)

Već nekoliko puta odgađani izlet Vihoraškim putem je konačno uspješno odrađen!
Krenuli smo u petak popodne prema Delnicam gdje smo rezervirali smještaj u Plainarskom domu Hajdnova hiža.
Po dolasku u Delnice odlazimo kratko do Lidla po dodatnu vodu i namirnice koje nam još trebaju za sutrašnji izlet. Zbog vrućine koju očekujemo nosimo između 3 i 4 L vode.
Nakon kupovine i kratke šetnje po gradu, malo se družimo ispred doma i odlazimo na spavanje.

U subotu ujutro ustajemo oko 5 sati, lagani doručak i u 6 sati napuštamo planinarski dom i odlazimo prema 13. kilometru ispod Samarskih stijena.
Plan nam je ostaviti kombi na 13. kilometru, proći cestom do Vrata pa Begovom stazom do Bijelih stijena, zatim na Ljusku, Ratkovo sklonište, Vrh Samarskih stijena te natrag do kombija.
Na 13. kilometar stižemo kako smo i planirali u 7:00 sati i krećemo cestom do Begove staze. Rano je, sviježe, cesta ide nizbrdo pa nam je lagano za hodati. Uspon Begovom stazom je strm, ali svi smo odmorni i bez većih problema stižemo na greben ispod Bijelih stijena. Ostavljamo ruksake na križanju staza i idemo lagani prema vrhu. Za manje od pola sata smo na vrhu, odmaramo i uživamo u pogledu. Naravno, zastava je ostala u ruksaku dolje na križanju!
Nakon odmora na vrhu, spuštamo se do ruksaka i imamo pauzu za doručak! Uz priču doručak, prolazi brzo i nastavljamo prema ljuski. Jako smo iznenađeni jer smo u hladovini cijelim putem do Ljuske. Prirodna je predivna, visoki borovi, paprat, mahovina, predivne stijene, plavo nebo …uživamo i polako, ali sigurno napredujemo prema Ljuski. Kod Ljuske susrećemo dvije planinarke koje su krenule suprotnim smjerom. Kratak razgovor sa njima i nastavljamo dalje svojim putem prema Ratkovom skloništu.
U Ratkovom skloništu radimo pauzu i imamo prva odustajanja. Zbog bolova u koljenima i umora dio ekipe ne može ići na vrh Samarskih stijena i ići će direktno sa Ratkovog skloništa prema kombiju.
Ostatak nastavlja prema Vrhu Samarskih stijena na koji stižemo za 45 minuta. Ovaj put imamo zastavu! Kratak odmor, slikanje i nastavljamo prema kombiju.
Do kombija stižemo oko 15:30 i tamo nas čeka ekipa koja je krenula sa Ratkovog skloništa. Svi smo zajedno, sve je OK.
Na povratku prema Delnicama, stajemo u planinarskom domu u Tuku. Ručak nam je bio jako dobar (gulaš i medaljoni sa pire krumpirom u umaku od češnjaka).
Po dolasku u dom u Delnicama slijedi kratak odmor do 19:30, a zatim krećemo na trg gdje je najavljen koncert Mladena Grdovića povodom dana općine.
U nedjelju ujutro ustajemo u 7, lagani doručak i krećemo prema park šumi Golubinjak. Danas smo se odlučili za malo lakšu turu. Prošetat ćemo kroz park šumu i doći kući rano popodne.
Šetnja kroz šumu i špilje nas je oduševila, a odlučili smo i ručati u restoranu unutar parka.
Oko 12:30 krećemo kući te u Pakrac stižemo oko 15:30.
Bilo nam je jako lijepo, priroda nas je oduševila te ćemo svakako ponoviti ovaj izlet!

Hodali: Kruno, Dijana, Cule, Slavko, Zdravko, Dijana i Stevo.