Visokogorci na Grossvenedigeru (3666 m)-austrija

Visokogorci na jednom od najviših vrhova Austrije – Grossvenedigeru (3666 m)

Članovi Visokogorske sekcije našeg društva, Zoran Milaković, Goran Arbanas, Stevo Nagy, Manuela Lipušić, Maja Iličić i Matko Medenjak, proteklog vikenda popeli su se na Grossvenediger, jedan od najviših austrijskih vrhova.
Grossvenediger (3666 m) nalazi se u nacionalnom parku Hohe Tauern (Visoke ture) na granici između Salzburga i istočnog Tirola i prekriven je ledenjakom koji je površinom najveći u Austriji. Grossvenediger doslovno znači Veliki Venecijanac, a prema nekim objašnjenjima s ove planine, za lijepog vremena, može se vidjeti 200 km udaljena Venecija po kojoj je i dobila ime.
Na polazak su krenuli u petak, 23. lipnja oko 6:30h iz Pakraca. Nakon dolaska u Hinterbichl, uputili su se pješačkom rutom prema planinarskom domu Defreggerhaus (2963 m), gdje su prenoćili i odakle su sljedeći dan krenuli prema Grossvenedigeru (3666 m). Poslije uspona spustili su se prema domu Johannishutte (2121 m) te se u nedjelju vratili u Hrvatsku.
Dužina uspona je pokazatelj za kondiciju svakog pojedinca, ali i susret s prvim simptomima visinske bolesti uslijed rjeđeg zraka. Uspon na Grossvenediger svojevrsna je priprema za skorašnji pohod na Mont Blanc (4810 m), najviši vrh Alpi i Zapadne Europe.