Od Pakraca do najviše točke Slavonije (31.7.2022.)

križanje na Petkovači

Srpanj smo zaključili jednim lokalnim izletom u kojem smo obišli najvišu točku Slavonije i najviši vrh Psunja, Brezovo polje (985 m). U nedjelju, 31. srpnja 2022. godine, podno Kalvarije u Pakracu prema vrhu Slavonije krenulo nas je petero.

Kretali smo se trasom Pakrac-Tromeđa-stara staza: Lipovac-Hajdučka kosa-Pjetlovac-Petkovača-Kamenac-Đurinac-Brezovo polje. Prvi odmor napravili smo na Tromeđi, a drugi na Petkovači. Prije dolaska na vrh desetak minuta prije 12 h imali smo još jednu kraću pauzu na Đurincu.

Na staroj stazi između Lipovca i Hajdučke kose gdje je nekad prolazila trasa staze od Pakraca do Brezovog polja zatekli smo i jedini preostali primjerak markacije na tom dijelu trase.

S vrha smo krenuli natrag u Pakrac istom trasom uz jednu izmjenu, od Petkovače do Hajdučke kose krenuli smo uz Rogoljicu do Pjeskaša gdje smo se popeli do križanja na Hajdučkoj kosi. U Pakrac smo stigli oko 17 h i 15 min, što znači da smo od 6 h ujutro kada smo krenuli na ovom izletu proveli 11 h uz odmore. Od Pakraca do Brezovog polja stigli smo za 5 h i 45 min, u što je uračunato vrijeme dva odmora na Tromeđi i Petkovači te kraće pauze na Đurincu.