Izlet u nepoznato špilja Trbušnjak- Cikotska rijeka

Špilja Trbušnjak- Cikotska rijeka

U nedjelju 16.srpnja 2017. čak 33 člana našeg društva odazvalo se na jedan zanimljivi izlet pod nazivom „Izlet u nepoznato“. Okupili smo se ispred prodavaonice Konzum u Pakracu. Nakon što smo se rasporedili po vozilima slijedio je mali šok kada sam objavio da je naše prvo odredište 11km udaljeno,a pravac kretanja je prema Daruvaru. Očekivalo se kretanje prema Požegi. Išli smo preko Dereze do Donjih Grahovljana gdje je naša prva lokacija. Naime ovdje se nalazi špilja Trbušnjak. Ona je najduža špilja u Slavoniji. Dužina joj je preko 200 m, a visina je 3-4 m. Kroz špilu prolazi potok tako da se u špilju može samo u čizmama. Posebna je vrijednost špilje Trbušnjak ipak to što se u njoj nalazi veliko stanište šišmiša, među kojima su i dvije rijetke i zaštićene vrste, veliki šišmiš (Myotis myotis) i dugokrili pršnjak (Miniopterus schreibersi). To je ujedno najveća porodiljna kolonija šišmiša u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Europi, jer se procjenjuje da velikih šišmiša ima oko 8000, a dugokrilih pršnjaka čak oko 22.000.Osim njih, u špilji povremeno borave, porađaju se ili prezimljavaju i riđi šišmiš te velikouhi šišmiš, veliki potkovnjak, sivi dugoušan i širkouhi mračnjak. To je najveća sačuvana kolonija u ovom dijelu Europe, pa njezina zaštita mora biti jedan od prioriteta zaštite šišmiša u Hrvatskoj. Uvrštena je u ekološku mrežu Hrvatske – Natura 2000.
U špilju smo išli u grupama kako bih što malje uznemiravali šišmiše. Istovremeno dok smo razgledali šišmiše Žarko je održao kratku prezentaciju o prikupljenim fosilima Panonskog mora na tom području. Mogli smo i vidjeti bogatu zbirku fosila koji su ovdje nađeni.
Nakon špilje odvezli smo se do Rogulja odakle smo pješice nastavili trasom nekadašnje uskotračne pruge koja je išla od Zvečeva do Cikotske rijeke.Po mojim saznanjima vlak je vozio do 1962.g i sam sam imao priliku voziti se tim vlakom. U Cikotskoj rijeci razgledavamo šumarsku kuću i područje gdje je do 1990 bilo jezero gdje smo se znali ići kupati.
Nakon obilaska ovih zanimljivih lokacija izlet smo završili na OPG-ovom imanju Dabar gdje smo ručali i družili ostatak dana.
Zahvaljuje polaznicima izleta što su mi iskazali povjerenje da ih vodim na nepoznate lokacije.

                                                                                                                                         VODIČI:
                                                                                                                                            Borislav Černi i Ludmila Černi