Preporuka za dionicu SPP-a Španovica-G. Grahovljani-Veliki Javornik

Iako su na dionici Slavonskog planinarskog puta od Gornjih Grahovljana preko Ciganovog brda do Velikog Javornika nedavno obnovljene markacije manje vještim planinarima ne preporučamo da koriste ovu dionicu nego da na Veliki Javornik idu sa sjeverne, daruvarske strane. Na području kojim prolazi staza na Ciganovom brdu u ljetnim mjesecima je vršena sječa te su još uvijek na jednom dijelu preostala stabla za izvlačenje, a trasa je teško prohodna zbog prolaska teške mehanizacije. Sječa šuma na ovom području je započela prije sedam godina i iz godine u godinu se širi posječeno područje.

Planinarima koji obilaze SPP turno savjetujemo da na ovom području prolaze uz dodatni oprez te da ne prolaze njime ukoliko nisu dovoljno fizički spremni jer prolazak zahtijeva dodatan fizičko-kondicijski napor.

Također planinarskim društvima koja vode grupe planinara na etapni obilazak dionica SPP ukoliko namjeravaju prolaziti ovom dionicom ne vode manje kondicijski spremne planinare te izlete organiziraju tako da KT na Velikom Javorniku pristupaju s daruvarske te se vraćaju dolje na istu stranu.