Sve je započelo objavom (izlet na Biokovo, 6.-8.5.2022.)

Sve je započelo objavom 

Visokogorska sekcija PD “Psunj” Pakrac organizira (tro)dvodnevni izlet na Biokovo od petka, 6.5. do nedjelje, 8.5.2022. godine. Bilo je tu i upozorenje o vrlo zahtjevnoj turi, no našlo se 7 onih koje je želja za osvajanjem surovog, ali prekrasnog Biokova povela u ovu avanturu.

Prvi dan, petak, 6. svibnja:

Polazak iz Pakraca u poslijepodnevnim satima, dolazak u Makarsku i smještaj u apartmanima kod ljubaznih domaćina.

Drugi dan, subota, 7. svibnja:

Ujutro krećemo iz Basta kod Makarske (ulaz u tunel Sv. Ilija), trasom Bast » Osičine » Sveti Ilija, 1642 m (HPO)» Mijaci » Šćirovac 1617 m (HPO)- » Mijaci » Mandlova ploča » Bast

Vremenska prognoza nije obećavajuća, ali kako hrabre prati sreća, i vjetar i kiša koji su počeli, brzo su prestali, da nam ne otežaju ionako zahtjevan put. Put nas vodi oštrim usponima po uskim stazama, siparu, stijenama, kroz u požaru stradalu šumu, serpentinama do lovačke kuće Osičine (1353 m). Zatim nailazimo na vrtaču Mataševića stanovi, u kojoj su neki pronašli i “snijeg u Maju”, ali nije prošlo pod zimski uspon :))

Iz vrtače Mataševića stanovi se izbija na greben i po njemu se za samo 10-tak minuta stiže na vrh Sveti Ilija.

To je poseban trenutak svakog planinara, i vrijedi svih napora. Nakon divljenja vidicima, fotografiranja i kraćeg odmora, krećemo po biokovskom grebenskom putu koji je neke ostavio doslovce bez daha, ali i pokazao ono najvrijednije u ljudima.

Od lokve Mijaci, i po ugodnom oštrijem usponu, po zatravljenom kamenjaru, stiže se do vrha Šćirovac, koji iznenadi ljepotom svojih vidika, a osobito oduševi pogled na put koji smo prešli i koji nam se sada čini nevjerojatan. Zatim krećemo silazak do Basta, koji je jednako zahtjevan i šarolik kao i uspon, ali vrijedi svake kapljice znoja i napora.

Treći dan, nedjelja, 8. svibnja:

Plan je bio odlazak iz Makarske u Gradac i polazak na turu prema vrhu Sv. Ilija na Riliću, ali kako je vrijeme ovaj puta odlučilo kišom i grmljavinom, poslalo nas je na srednji Velebit. Tako smo osvojili istaknuti vrh na ličkom rubu velebitske visoravni – Metla (1288 m). Magla se povukla kada smo stigli na vrh i vidjeli smo posebno je lijep pogled prema: Ljubičkom Brdu i Medvjeđem kuku od Dabarskih kukova. Nakon silaska i okrijepe, slijedi povratak. Sa sobom nosimo uspomenu na vrhunski izlet, a slike su tu da vam pokušamo dočarati ovu neopisivu ljepotu.

Tekst: Sanela Zorbas

Fotografije: pomalo od svakog.

Video s uspona na sv. Iliju i Šćirovac preko poveznice.

Fotogalerija: