Po zelenom Žumberku (22.5.2022.)

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, 22. svibnja, obilježili smo posjetom i izletom u Parku prirode Žumberačko-Samoborsko gorje. Prošetali smo iz središnjeg dijela Parka, Sošica, do Svete Gere odnosno Trdinovog vrha (1178 m). Nakon okrjepe osvježavajućim hladnim napicima iz ugostiteljskog kioska na slovenskoj strani granice koja se pruža duž glavnog grebena Svete Gere vratili smo se nazad u Sošice preko Ravne Gore i Pliješa te plan. kuće Vodice.

Prije šetnje do vrha i nazad, pridružili smo se čuvarima/cama planinske prirode HPS-a i pročelniku komisije za zaštitu prirode HPS-a Davoru Škrlecu u posjeti i obilasku novootvorenog posjetiteljskog centra Parka prirode Žumberak u Sošicama. Kroz posjetiteljski centar PP-a uz prezentaciju o prirodnim, geografskim, povijesnim i demografskim posebnostima Žumberačkog gorja poveo nas je ravnatelj Parka prirode prof. Kristijan Brkić. 

Međunarodni dan biološke raznolikosti ustanovio je OUN kao znak obilježavanja usvajanja Konvencije o biološkoj raznolikosti od strane Generalne skupštine OUN-a 22. svibnja 1992. Dan zaštite u RH proglasio je Hrvatski sabor uz proglašenje Zakona o zaštiti prirode 2003. godine.

Fotogalerija:

Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. usvojila je Deklaraciju o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Imajući u vidu trajno zalaganje i postignuća organiziranog djelovanja planinara i planinarskih udruga u Republici Hrvatskoj u području zaštite prirode i okoliša, tim programskom dokumentom HPS-a utvrđena su načela, opredjeljenja i smjernice za djelovanje u zaštiti planinske prirode, a ujedno je istaknuta povijesna i sadašnja uloga planinarske udruge i planinara u zaštiti prirode. Tekst Deklaracije može se pročitati na webu HPS-a u poveznici.