Izlet na medvednicu

ORGANIZIRAMO JEDNODJEVNI IZLET NA MEDVEDNICU

Kada: 4.lipnja 2017.g., nedjelja
Polazak i prijevoz: u 8 sati, autobusni kolodvor Pakrac, autobusom
Cijena: 30 kn za članove PD Psunj, ostali 60 kn
Hrana: iz ranca (moguće u Domu Grafičar)
Prijave: kod vodiča do 29.5.2017.g., ponedjeljak ili do popunjenja mjesta
Opis puta:
Polazak sa autobusnog kolodvora Pakrac u 8:00 sati. Do Šestina (291m) dolazimo oko 10:00 sati gdje izlazimo iz autobusa i polazimo na planinarsku turu. Krećemo se prema Medvedgradu (579m). do kojeg stižemo za 1 sat hoda. Obilazimo “Oltar Domovine” i ranogotičku kapelicu “Sv. Filipa i Jakova”. Nakon obilaska Medvedgrada nastavljamo stazom do planinarskog doma Grafičar (864m) do kojeg stižemo za 1 sat hoda. Nakon ručka i odmora obilazimo rudnik Zrinski te krećemo pored Doma Crvenog križa do vrha Sljeme (1033m). Od Grafičara do Sljemena stižemo za 40 min. hoda. Slobodno vrijeme provodimo po želji u razgledavanju vršnog dijela Medvednice (Tomislavov dom, Sljemenska kapelica, Snježna kraljica..). Sa Sljemena se autobusom vraćamo u Pakrac u večernjim satima.
Razno:
Medvedgrad je KT HPO. Cijena ulaznice je 25kn.
Sljeme je KT HPO, najviši vrh županije Grad Zagreb
Dom Grafičar je KT Hrvatske planinarske kuće.
Cijena ulaznice u rudnik Zrinski je 23 kn.
Vodič ima pravo promijeniti plan ovisno o procjenama na terenu.
Vodič nije odgovoran za osobno ponašanje sudionika.
Vodič je moralno i krivično odgovoran za sigurnost svih članova skupine i njezino funkcioniranje.
Vodič izleta: Zoran Milaković, tel: 098 185 00 88

Medvedgrad
Izgrađen je 1254. godine, nakon katastrofalne provale Tatara koji su u razarajućem naletu poharali ove prostore i do temelja porušili i spalili tadašnji Zagreb, koji se sastojao od građanskog Gradeca i biskupskog Kaptola. Iako izgrađen prvenstveno za zaštitu građana, biskupa i crkvenog blaga, Medvedgrad je zbog svog savršenog strateškog položaja stalno bio u središtu imovinsko – političkih previranja. U svojoj je povijesti promijenio brojne gospodare koji su ga dobivali ili gubili u raznim ženidbenim kombinacijama, kupoprodajama, spletkama ili čak zavjerama. Iako fantastično utvrđen i uvijek spreman za borbu, Medvedgrad nikada nije bio napadnut. Naprotiv, medvedgradski su gospodari svoju riznicu i skladišta nerijetko popunjavali pljačkanjem okolnih sela, a znali su, bilo političkom, bilo oružanom silom, nasrnuti i na sam Zagreb. Najzloglasniji među njima bili su grofovi Celjski, koji su sredinom 15. stoljeća vršili takav teror nad gradom da su mnogi stanovnici Gradeca pobjegli iz svojih domova. Čak i danas podsljemenskim selima kruže zastrašujuće priče o grofici Barbari Celjskoj – zloglasnoj Crnoj Kraljici.

Rudnik Zrinski
U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se područje zvano Rudarski vrt na kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama. Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom. Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan: tridesetak rudara svaki je dan u smjenama od 10 do 12 sati ručno iskopavalo vrijednu rudu koristeći samo čekiće, klinove, pijuke i lopate, dok je mračne hodnike rudnika osvjetljavala samo titrava svjetlost uljanica ili voštanih svijeća. Usprkos njihovim nadljudskim naporima, ovaj rudnik nikada nije bio naročito izdašan: trebalo je istaliti čak tonu galenita da se dobije samo pola kilograma srebra! Zato su vlasnici rudnika, članovi obitelji Zrinski, već polovicom 17. stoljeća obustavili proizvodnju i prepustili tajanstveno podzemlje Medvednice vlazi, tami i podzemnim bićima. Njihov mir je stoljećima narušavao samo pokoji odron zemlje u zapuštenim hodnicima, a tek 2004. godine djelatnici Parka prirode Medvednica uredili su rudnik za posjetitelje.

Planinarski dom Grafičar
Planinarski dom “Grafičar” izgradilo je 1954. godine planinarsko društvo “Grafičar”. Nalazi se na uzvisni zvanoj Rudarsko sedlo na nadmorskoj visini od 864 m, na Sljemenskoj cesti u blizini Doma Crvenog križa. U neposrednoj blizini Grafičara nalazi se Rudnik Zrinski.

 

 

 

 

Sljeme
Sljeme je naziv za najviši vrh planine Medvednice i za vršni hrbat koji podsjeća na sljeme krova jer strmo odvaja južnu zagrebačku od sjeverne zagorske padine. Sam vrh ima oblik zaravanka na čijem rubu stoji televizijski toranj dobro vidljiv i iz Zagreba i iz Zagorja. Sama vršna točka nalazi se 50 m dalje uz uređenu stazu koja vodi prema gornjim stanicama novije trosjedne žičare i »sidra« na Činovničkoj livadi. Na vrhu je i kuća Stanice HGSS a Zagreb, nekoliko skijaških baraka te ugostiteljski objekti Vidikovac i Zlatni medvjed.

Prijave i informacije kod vodiča izleta: Zoran Milaković, tel: 098 185 00 88