izlet na dinaru i prominu

 

ORGANIZIRAMO TRODNEVNI IZLET
na Dinaru i Prominu

Od petka 12.do nedjelje 14.svibnja 2017.godine, organiziramo izlet na Dinaru i Prominu

Planina Dinara
Dinara nije samo najviši hrvatski vrh, nego i jedna od osobito lijepih planina. Njezina jugozapadna stijena, visoka nekoliko stotina metara, veličinom zadivljuje i privlači poglede svakoga tko se nađe u njezinu podnožju, a osobitu joj ljepotu istodobno osiguravaju bogate cvjetne livade i šume koje ne odaju da je riječ o području bezvodnoga krša.
Vrh Dinare je Sinjal (1831m)

                                                             

Planina Promina
Promina se nalazi sjeverno od Drniša, gotovo u središtu kopnenog dijela Šibensko-Kninske županije, 30-tak km cestovne udaljenosti od mora. Ova mala, osamljena planina što se poput otoka izdiže između rijeke Krke i Petrova Polja u dužini od 10-ak km, s najvišim vrhom (Čavnovka) od 1147 m, po mnogo čemu je zanimIjiva.

 

PLAN IZLETA:

PETAK 12.05.2017.
Okupljanje je u 6 sati ispred prodavaonice Konzum u Pakracu. Kombijima idemo preko Plitvica za Knin. Uz povremeni odmor na dogovorenim mjestima. U Knin stižemo oko 12 sati.
U Kninu obilazimo Kninsku tvrđavu te se snabdijevamo namirnicama i nastavljamo preko zaseoka Guge za Suvo polje (Markov grob). Cesta je makadam i za oko 1 sat vožnje (13,5 km) stižemo do Markovog groba. Od Markovog groba ako bude moguće nastavljamo vozilima do planinarske kuće Brezovc (1050 m), a ako ne ovdje ostavljamo vozila i nastavljamo pješice prema kući Brezovac. Do Brezovca imamo oko 1:50 laganog hoda. Na odvojku planinarskih staza desno se penjemo na Badanj (1281m) Badanj je KT HPO.Po silasku sa Badnja nastavljamo još malo za Planinarski dom Brezovac gdje ćemo prenoćiti.

SUBOTA 13.05.2017.
Ustajanje u 6 sati i nakon jutarnje higijene i doručka polazimo na vrh Dinare (Sinjal) 1831m.
KT HPO Do vrha imamo 3 sata zahtjevnijeg uspona. Od vrha dijelimo se u dvije ekipe.
Ekipa A: nastavlja dalje prema pl.skloništu Martinova košara i Pl.kući Glavaš do Glavaša ima 3:30 – 4 sata hoda
Ekipa B: vrača se u dom i do vozila te odlazi pred ekipu A u Glavaš.
Iz Glavaša nastavljamo vozilima preko Vrlike za Drniš i dalje do planinarke kuće na Promini.
U planinarskoj kući Promina noćimo.

NEDJELJA 14.05.2017.
Ustajanje u 6 sati i nakon jutarnje higijene i doručka polazimo na vrh Promine (Čavnovka) 1147m KT HPO. Silaskom sa vrha spuštamo se vozilima nazad za Drniš i preko Knina vraćamo se u Pakrac u noćnim satima.

NOĆENJA:
Prvi dan noćimo u planinarskoj kući Brezovac (1050m). kućom upravlja HPD “Dinara” iz Knina. U kući ima dovoljno deka za pokriti. Po izboru se može iznajmiti komplet posteljine za 20 kn. U kući ima 35 kreveta i 6 pomoćnih ležajeva, bunar s vodom, posuđe u kuhinji, wc u kući i struju. Cijena noćenja sa korištenjem kuhinje 50 kn
Drugi dan noćimo u planinarskoj kući Promina (850m). kućom upravlja PD „Promina“ iz Drniša. U kući ima 50 kreveta, sanitarni čvor sa vodom, posuđe u kuhinji i struja. Cijena noćenja sa korištenjem kuhinje je 50 kn


 

 

 

 

PREHRANA: Iz vlastitih naprtnjača

ZAHTJEVNOST IZLETA: kondicijski otežano, tehnički nezahtjevno

OPREMA: Planinarska obuća i odjeća, planinarski štapovi za pješačenje, oprema u slučaju kiše, sve primjereno vremenskoj prognozi i vlastitim potrebama.Lagana vreća za spavanje.

BITNO: Sa sobom ponesite ovjerenu planinarsku iskaznicu, Planinarski dnevnik, Hrvatsku planinarsku obilaznicu, dnevnik Hrvatske planinarske kuće i Fokinu planinarsku obilaznicu.

VAŽNA NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.
PRIJAVE : do srijede 10.05.2017.g. ili do popunjenja mjesta u kombijima
INFORMACIJE I PRIJAVE KOD VODIČA IZLETA – Borislav Černi 098 325 508