Ogulin i Klek (10.4.2022.)

Drugu nedjelju, 10. travnja 2022. godine, ovogodišnjeg četvrtog mjeseca, ćudljivog i “šaljivog” aprila, došao je na red izlet u Ogulin i na uspavani div Klek (1181 m). Možda se baš zbog ćudljivog vremena koje četvrti mjesec u godini voli prirediti, u narodu ustalila tradicija i običaj prvoaprilskih šala i “psina” kojima je puk želio označiti ćudljivu narav vremena u ovom mjesecu. Tako je i Klek umjesto s zelenim i cvjetnim ogrtačem osvanuo prekriven snježnim prekrivačem. Na izlet nas je krenulo 41 među kojima i naši školarci koji su na svom 6. školskom izletu posjetili Ogulin i alpinističko-planinarsku zbirku u tamošnjem Zavičajnom muzeju smještenom u prostoru srednjovjekovnog dvorca obitelji Frankopan s početka 16. stoljeća.

Nasuprot frankopanskoj utvrdi u samome središtu grada je 50 metara dubok Đulin ponor. Ime je dobio po kćeri gradskog kapetana koja se, prema predaji, zbog nesretne ljubavi bacila u nj. Đulin ponor ujedno je jedan od ulaza u špiljski sustav Đula – Medvedica, a preostala dva ulaza su već spomenuti spiljski ulaz Medvedica te jamski ulaz Badanj. Podzemni kanali toga sustava duži su od 16 km i čine najveći špiljski sustav u Hrvatskoj. Prolaze tog spiljskog sustava stanovnici Ogulina koristili su za razne potrebe od vremena turskih osvajanja u 16. stoljeću. U Đulin ponor neposredno ispod tvrđave ponire rijeka Dobra koja ponovno izvire kod Tounja.
Ogulin je za planinare važan jer je odavde 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. Nakon silaska s Kleka u jednoj ogulinskoj gostionici Budo Budisavljević i Johannes Frischauf došli su na ideju o osnivanju Hrvatskog planinarskog društva, koji je potom osnovan u Zagrebu. U Zavičajnom muzeju Ogulin smještena je alpinistička zbirka koju su uredili Muzej, HPS i PDS Velebit, a osim nje posebno su zanimljivi spomen soba književnice Ivane Brlić-Mažuranić i prostorija u kojoj je mjesec dana bio zatočen Josip Broz Tito. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija i drugo.

Nakon obilaska zavičajnog muzeja otišlo se u zaseok Bjelsko te krenulo prema planinarskom domu na Kleku i vrhu. Inače laganu stazu i uspon malo je otežavao nekoliko cm debeo pokrivač proljetnog snijega koji je prekrio tek procvjetale proljetnice. Uz temperature od 5 do 10 stupnjeva staza je ubrzo postala prilično bljuzgava. No, to nije nikome pokvarilo izlet i svi su uživali u prekrasnom proljetnom danu. Na putu natrag autobusom iz Ogulina ćudljivo proljetno vrijeme u aprilu se opet pokazalo, red sunca, pa proljetni pljusak, pa duge nakon kiše…

Fotogalerija: