Tragom Julija Kempfa na izvoru Orljave (26.3.2023)

izvor Orljeve, 26.03.2023

Toplu i sunčanu nedjelju, 26.3.2023., iskoristili smo za izlet do izvora Orljave. Iako već ima markiranih staza koje vode do Dobre vode, odlučili smo se nešto potpuno drugačije – pratit ćemo trag Julija Kempha koji opisuje svoj posjet izvoru Orljave davne 1901 godine. (vidi Hrvatski planinar, 1901/01)
Krećemo ujutro oko 08:15 iz sela Rogulje i uzvodno pratimo Orljavu  do sve do mjesta gdje se spajaju potoci Ćelija i Maslešica. Vrijeme je toplo i sunčano, društvo veliko (19 planinarki i planinara) i veselo.  Preskačemo preko potoka i još nismo ni krenuli kako treba, a već su nam mokre noge.
Malešnicu pratimo do šumarijskog objekta koji se nalazi u lijepoj borovoj šumi. Zatim se odvajamo desno i pratimo Cikotsku rijeku uzvodno uz ostatke staroga puta. Nedavno nevrijeme je porušilo dosta drveća pa nam to otežava napredovanje. Preskačemo preko drveća, preskačemo preko vode, ali ne posustajemo. Na pola puta nailazimo na mali slap te pravimo pauzu.
Iz kanjona Cikotske rijeke izlazimo na šumsku cestu ispod izvora Orljave. Šumarija izvlači trupce i sve je puno blata. Oko 11:30 stižemo do izvora Orljave.
Sada već po običaju, ložimo vatru te pečemo kobasice i slaninu. Priča se u planinarski krugovim da se kobasice mogu ispeći i na žaru! Nikako da to provjerimo.

Nakon jela i odmora nastavljamo dalje, krećemo preko prdjela koji se naziva Dugačko lanište do sela Cikote. U selu se kod groblja odvajamo u šumu i spuštamo do potoka Pranje.
Uz potok nastavljamo sve do ušća u Cikotsku rijeku kod šumarijskog objekta u borovoj šumi.
Do Rogulja samo pratimo rijeku i usput skupljamo smeće. I ovaj put smo iznijeli iz šume 3 vreće smeća.
Izlet završavamo oko 14:30.

Na povratku kući rodila se ideja da bi mogli posjetiti i drugi izvor na nšem području – izvor Pakre!