21. MEMORIJALNI PLANINARSKI POHOD FOKINOM STAZOM 1991.

Tradicionalni memorijalni planinarski pohod FOKINOM STAZOM 1991., organiziramo u subotu, 17. prosinca 2016. godine. Pohod se održava u znak sjećanja na Domovinski rat i pogibije naših branitelja – IVANA BEDEKOVIĆA, ANTU ĆURIĆA, FRANJU GAŠPARA, MARIJANA KULHAVOG FOKU, DRAŽENA HUDECA, ŽELJKA NOVOSELA I DARKA PEROŠA.

Kao i ranijih godina, prije samog polaska na pohod, ujutro od 9 do 10 sati, sudionici mogu besplatno pogledati stalni izložbeni postav Vojne i ratne povijesti (http:\\www.facebook.com/ratna.povijest.pakrac) koji je uspostavljen velikim trudom našeg pakračkog profesora Marija Tušeka i članova Kluba ratničkih vještina Pakrac. Izložba je na istoj adresi kao i prošle godine (Hrvatskih velikana 3) i nalazi se u bivšoj zgradi stare Varoške kuće, tj. iznad sadašnje prostorije Turističke zajednice Pakrac, bočni ulaz desno, 1.kat, u neposrednoj blizini Trga bana Josipa Jelačića.

Polazak na pohod je u 10 sati sa mjesta okupljanja na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu. Napominjemo da se parkirna mjesta u Gradu naplaćuju, pa o tome valja voditi računa. U neposrednoj blizini Trga kod kojeg se okupljamo, nalaze se i lokacije bez naplate parkinga.

Iz Pakraca polazimo u organiziranoj koloni uhodanom trasom pohoda. Iznad crkvice Svetog Roka simpatizer planinara, naš sugrađanin Srećko Brus sa svojim prijateljima i ove će godine pod trijemom svoje kuće, učesnike pohoda počastiti toplim okrepljujućim napitcima i slavonskim mesnatim prerađevinama.
Na kraju ulice Sveti Rok, kod spomen–obilježja našim braniteljima, položit ćemo vijence, zapaliti svijeće i odati počast uz prisjećanje na Domovinski rat.
Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima nastavit ćemo pješačenje do planinarskog doma Omanovac.
Ovim putem želimo napomenuti i skrenuti pozornost da dio trase sporedne planinarske staze od planinarskog odmorišta Tromeđa za pl.dom Omanovac, sada prolazi kroz visoku šumu područjem Kreševina, a ne više dolinom po obraslom poljsko-šumskom putu preko polu čistina. Također napominjemo da je zbog devastacije šumskog terena i sječe šume na Omanovcu ukinut spojni odvojak od Fokine staze od podnožja skijaške staze za planinarski dom.
U domu će biti priređen topli čaj dobrodošlice i planinarski grah po cijeni od 20,00 kn. Nakon ručka, planinarsko druženje nastavljamo uz živu muziku.
U propagandnoj ponudi našeg društva planiramo imati prigodne suvenire, novu naljepnicu i novi pečat planinarskog pohoda, majice, kape, ambleme, knjigu o povijesti pakračkog planinarstva autora Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice, naš novi dnevnik planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem, te druge propagandne materijale.
Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa na velikoj livadi kod planinarskog doma Omanovac.

Za planinarski pohod obucite se primjereno vremenskim prilikama. Pohodu pristupate na vlastitu odgovornost uz poštivanje pravila sigurnog boravka u planinama i treba slušati upute vodiča. Zbog bolje organiziranosti pohoda najavite nam nekoliko dana ranije svoj dolazak sa ukupnim brojnim sudionika.

 

 Naši kontakti su:    Stevo  098 482 875, nagy.stevo@gmail.com

Boro  098 325 508, borocerni@gmail.com,

ili nam se javite na gore navedenu društvenu mail adresu.

Radujemo se Vašem dolasku.        Printing Map - Pakrac_Grahovlja