Zimski uspon na Sveto brdo u proljetnim uvjetima (3.-4.2.2024.)

Na tradicionalni “zimski” uspon visokogroske sekcije na Sveto brdo (1751 m) krenuli smo ujutro u subotu, 3. siječnja 2024. godine. Premda je izlet bio najavljen dva tjedna ranije zbog nepovoljnih prognoza izlet je tada odgođen na ovaj termin. U međuvremenu, zimski uvjeti na južnom Velebitu su se promjenili i većina snijega koja je prije dva tjedna napadala se otopila i ovaj put izlet je protekao u proljetnim uvjetima.

Nakon vožnje s polazišta pred Malim Libinjem krenuli smo oko 10 sati prema skloništu Vlaški grad gdje smo stigli oko 2 i pol sata kasnije uz nekoliko pauza za odmor i skidanje slojeva odjeće. Sklonište pod Vlaškim gradom nije bilo prazno, tamo zatičemo dvoje Zadrana i nekoliko Kaštelana, te trojicu iz Bosne koji ubrzo nastavljaju uspon na vrh s namjerom da se spuste na drugu stranu preko Dušica. No, ubrzo iz smjera Ivinih vodica dolazi trojica Kninjana koji će ujutro isto ići na vrh. Tako da nas je u skloništu te noći prespavalo 15, nešto manje nego prošle godine na Dušicama, a i sklonište Vlaški grad je nešto veće i komotnije od Dušica. Po dolasku smo ručali, uz uživanje u pogledu prema moru, a nakon obroka prije večeri smo otišli i na obližnji vrh Vlaški grad kako bi uživali u pogledu i s njega. Večer provodimo u razgovoru s ostalima koji su prenoćili u skloništu.

Nakon buđenja, u nedjelju ujutro prije 8 sati petero nas kreće na vrh. Slavek ostaje u skloništu čuvati odstupnicu. Olakšanih ruksaka samo s vodom i pokojim zalogajem te odjećom, a od zimske opreme samo uzimamo dereze. Nakon što smo prošli prijevoj i dolce pod Svetim brdom u kuloaru zatičemo ostatak snijega koji se preko noći stvrdnuo te ipak imamo priliku koristiti dereze kako bi došli na vrh. Oko 10 h stižemo na vrh, fotografiranje i uživanje u pogledu, te slijedi silazak. U skloništu smo poslije 12 sati i pakiramo ostale stvari koje smo ostavili (vreće za spavanje i ostalo), pojedemo koji zalogaj. U međuvremenu do skloništa dolaze još trojica planinara odozdo i jedan koji se spustio s vrha. Pozdravljamo se i započinjemo silazak do kombija, a putem srećemo još nekoliko izletnika. Usput kod Ivanjske lokve još jednom pozdravljamo stado goveda i nešto konja. Stižemo do kombija i nakon pospremanja ruksaka krećemo prema doma, uz zaustavljanje na odmorištu Dobra…

Video u poveznici.

Fotogalerija u poveznici.

Foto: Cule.