12. Metlarska zabava: po obroncima zapadne Moslavine (10.2.2024.)

Subota, 10. veljače ujutro u 7:30h krećemo prema Čazmi. Ovoga smo vikenda gosti na 12. po redu organiziranom izletu HPD Garjevica iz Čazme. Članovi planinarskog društva Garjevica svake godine organiziraju izlet po obroncima Moslavine, a poslije ugodne šetnje slijedi tradicionalna Metlarska zabava, maskiranje svih sudionika, Ples srca i prigodne nagrade za najbolje maske.

No, vratimo se mi izletu, cijela manifestacija se održava na svima nam dobro poznatom imanju Salaj u Grabovnici pored Čazme. Organizator je pripremio 3 staze, a mi smo odabrali najdužu u trajanju od 4h hoda. Nakon tople dobrodošlice domaćina, “čitaj” kruh sa masti, pekmezom, ajvarom, “toplim čajem od grožđa” i raznim likerima oko 10h smo krenuli. Staza kreće makadamom u smjeru sjeverozapada zatim nakon 5 min. hoda ulazimo lijevo na šetnicu sv. Vid, rekreativno-počnu pješačku stazu koja je cijelim putem zapravo vrlo lagana, a i vidici su lijepi.
Prvu pauzu radimo kod crkve sv. Vid na 184 mnv. Dalje krećemo makadamom do Visokog brda na 201mnv. Naš nam vodič s ovog mjesta pokazuje koje planine vidimo Medvednica, Sljeme, Papuk….
Nastavljamo laganim tempom dijelom šumom dijelom makadamom i uz još pokoju pauzu na jezeru Suhaja i uz druženje sa ostalim planinarima naša se šetnja polako privodi kraju.
Na imanje Salaj stižemo u 14:00h, vrijeme je za ručak i nakon toga ples, šetnja predivnim imanjem Salaj i edukaciju na kojoj je naša Dubravka dobila svjedožbu pri “Visokom brezoučilištu Čazma” za uspješno završeno školovanje u izradu jedinstvenih, moslavačkih brezovih metli. Iskreno, nadamo se pozivu i za slijedeću godinu jer planinarenje je i druženje sa ostalim društvima.
Tekst: Dijana
Fotogalerija: