Dječji izlet: GEO centar Voćin i lokalitet Rupnica (3.2.2024.)

11. dječji planinarski izlet ovoga je puta podijeljen u dva segmenta, edukativni i aktivni. Mali planinari iako desetkovani gripom uspjeli su se okupiti u subotu, 3.veljače 2024. godine, i u 8h ujutro krenuli smo zajedno sa roditeljima GEO info centru Voćin gdje će uz stručno vodstvo djelatnika centra putovati kroz vrijeme i tako upoznati Park prirode Papuk.

U GEO centru su nas dočekale ljubazne mlade djelatnice, a jedna od njih povela je male planinare, a i nas odrasle u obilazak centra. Obilazak smo započeli kratkim upoznavanjem s geoparkovima u Hrvatskoj, a nastavili u 6D kino dvorani filmom u kojem nas je simpatični amonit poveo kroz vrijeme i pokazao nam kako je Papuk izgledao pred milijune godina. Interaktivni dio centra također je oduševio male planinare, a nakon razgleda krenuli smo u kraću šetnju do GEO lokaliteta Rupnica.
Prelijep sunčani dan obećavao je ugodnu šetnju u smjeru zapada prema oko 2 km udaljenoj Rupnici, a nismo računali na iznađenja. Na stazu smo ušli čistih cipelica a izišli s pola kile blata na svakoj, bilo je tu i pikavog granja koje je iskušavalo spretnost malih planinara i izazovnih zaleđenih lokvi koje su mamile one najmanje, srećom i opreznošću odraslih nitko nije zaplivao po blatu.
Do Rupnice stižemo oko podneva blatni i gladni – kakva avantura! Nakon ručka i kolača penjemo se kratkom stazom iznad Rupnice, slikamo se i krećemo natrag prema Voćinu.  U povratku zaobilazimo blatnu i teško prohodnu stazu i odlučujemo se za nešto ugodniju verziju puta koji vodi kroz malo naselje duž same Voćinske rijeke. Po povratku do automobila oko 13 h odlučujemo se u povratku stati kod kamenoloma Trešnjevica gdje su mali planinari “pronašli zlato i srebro” u kamenim stijenama starog kamenoloma. Zanimljivost kamenoloma je magmatska žila “rupničkog vulkana” i sastavni je dio geoparka. Izlet malih planinara ovdje završava, vraćamo se kući blatni i bogatiji, netko znanjem, netko iskustvom.
Tekst: Dijana
Fotoglaerija: