Uspon na Sveto Brdo, 19-20.01.2019

Već tradicionalni visokogorski uspon na Sveto Brdo započeli smo u subotu ujutro. Po dogovoru krećemo sa 2 auta iz Pakraca u 5 sati. U Zagrebu nas je dočekao Matko, ali na žalost ne može sa nama zbog temperature. Pozdravljamo se sa Matkom i nastavljamo prema Maslenici. Kratko se zaustavljamo na kavi kod Macole, prvo slikanje i objava na facebooku. Nek’ se zna da idemo! Oko 11 sati stižemo na Libinjsku kosu gdje ostavljamo auto i krećemo prema skloništu Vlaški grad. Markacije je teško pratiti jer ih je na mjestima zatrpao snijeg, ali pratimo tragove. Netko je već prošao ispred nas. Tek po dolasku na Vlaški grad upoznat ćemo grupu lokalnih planinara koji su krenuli prije nas i uprtili stazu. Uspon do Vlaškog grada na 1280 m traje do 14 sati. Umorni od uspona, po dolasku u sklonište prvo se dobro odmaramo i jedemo. Kratak dogovor oko nastavka –  ići na vrh danas ili sutra. Odlučujemo da idemo na Sv. Brdo još danas. Računamo da će nas uhvatiti mrak u povratku, ali imamo svu opremu i nema straha. Oko 15 sati krećemo iz skolništa.

Od Vlaškog grada do Sv. Brda nitko nije prošao i moramo prtiti stazu. Antun je na čelu kolone sa krpljama, a iza njega Goran. Prte nam stazu. Napredujemo polako, često stajemo jer se umaramo. Nigdje leda da stavimo dereze. Po dolasku na greben mjestimično se pojavljuje ledena kora, ali nedovoljno za dereze pa i dalje propadamo. Već se polaku smračuje, a mi smo na pola puta do vrha. Svakim korakom smo bliže vrhu, ali nikako da stignemo. Već nam je dosta, ali ne odustajemo i u 17:30 stižemo na vrh! Sretni smo jer smo se popeli! Hladno je i mračno pa se ne zadržavamo dugo. Kratko slikanje na vrhu i povratak prema skloništu. Silazak je uvijek nekako brži i lakši nego uspon. Negdje oko 19 sati smo ponovo u skloništu. Vatra gori i toplo je. Presvlačimo se, jedemo, pričamo  i polako pripremamo za spavanje. Sutra ujutro planiramo se popeti na vrh Vlaški grad –  10 minuta od skloništa.

Noć prolazi uz povremena buđenja i hrkanje. Ujutro po planu penjemo Vlaški grad i oko 9 sati krećemo se spuštati prema autu. Usput srećemo više grupa planinara koji ide gore prema Vlaškom gradu. Oko 11:20 smo se spustili do auta i odlučujemo da ćemo otići do Starigrada na pizzu.

Poslije pizze, zadovoljni što smo uspiješno odradili prvi ovogodišnji uspon, vraćamo se kući. Malo nam je žao što i Matko nije bio sa nama. Na godinu u ovo vrijeme vraćamo se opet na Sv. Brdo!

Ekipa koja je sudjelovala na izletu: Goran, Antun, Slavko, Zoka, Robi, Stevo i Zdravko (iz HPD Gojzerica)