23. memorijalni pohod Fokinom stazom 1991

23. memorijalni pohod Fokinom stazom 1991

Tradicionalni 23. memorijalni pohod Fokinom stazom 1991. u našoj organizaciji 15. prosinca 2018. po snježnom vremenu okupio je preko 250 planinara i sudionika pohoda iz 14 planinarskih društava, članova HGSSa te braniteljskih udruga iz Bjelovara i Varaždina.
Nakon okupljanja na trgu ispred muzeja sudionike smo počastili kruhom namazanim mašću i pekmezom te rakijom.
I ove godine smo prije polaska  ponudili uobičajenu propagandnu ponudu koja se sastojala od prigodnih planinarskih suvenira: rukotvorina pakračkih planinarki, nekoliko vrsta planinarskih naljepnica, planinarske razglednice, društveni plan izleta i drugih aktivnosti za 2019. godinu, pečat planinarskog pohoda, majice, kape, knjigu o povijesti pakračkog planinarstva autora Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice, dnevnik planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem, druge dnevnike planinarskih obilaznica, kartu Psunja u izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja.
Prije pohoda sudionici su imali priliku besplatno pogledati impresivni stalni izložbeni postav vojne i ratne povijesti koji je uspostavljen velikim trudom pakračkog profesora Marija Tušeka, isto tako i muzej Grada Pakraca otvorio je svoja vrata sa izložbom „Priče iz školskih klupa“
U 10 sati je formirana kolona te smo krenuli uobičajenom trasom do spomenika na mjestu pogibije Marijana Kulhavog-Foku te još šestoricu bjelovarskih branitelja Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša koji su poginuli 29. prosinca 1991. godine u istočnim pakračkim vinogradima prilikom akcije oslobađanja okupiranog područja “Alfa”.
Prije dolaska do spomenika zastajemo kod obitelji Srečka Brusa koji svake godine sudionike počasti domaćim specijalitetima.
Kao i svake godine kod spomen obilježja na mjestu pogibije branitelja u istočnim Pakračkim vinogradima položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Vijence su položili predsjednik Gradskog viječa Miroslav Ivančić ispred Grada Pakraca i predsjednik našeg društva Zoran Milaković-Zoka koji se zahvalio svim sudionicima što su se odazvali kako bi zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, a Miroslav Ivančić izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost planinarskom društvu, kao i svim sudionicima pohoda što na ovaj način izražavaju poštovanje i sjećanje na pakračkog planinara Marijana Kulhavija-Foku, koji je poginuo u obrani svog grada i domovine te njegove poginule suborce iz Bjelovara koji su poginuli braneći Pakrac, a time i čitavu domovinu.
Pohod je završio uobičajenim druženjem u planinarskom domu na Omanovcu uz nezaobilazni planinarski grah i topli čaj.