Uskoro novoobnovljeni „Petrakov kutak“ na Omanovcu

Prostor oko našeg Planinarskog doma na Omanovcu, tijekom listopada bit će bogatiji za novouređen Petrakov kutak. Riječ je osmerokutnoj sjenici smještenoj nasuprot glavnog ulaza u planinarski dom, tik do dječjeg igrališta, a obnovljena će biti zahvaljujući financijskim sredstvima pristiglim iz regionalnog programa Nacionale zaklade za razvoje civilnog društva kroz natječaj „Naš doprinos zajednici“.
Ovaj natječaj je jedini decentralizirani natječaj Nacionalne zaklade kojim se već 15 godina doprinosi razvoju građanskih akcija u lokalnim zajednicama. Građanska akcija je, sukladno uvjetima raspisanog natječaja, jednokratna akcija koja potiče na aktivizam, poboljšava kvalitetu življenja ili općeg dobra u lokalnoj zajednici koju mogu prijaviti udruge, zaklade i ustanove.Pakrački projekt je kandidiran od strane Planinarskog društva Psunj iz Pakraca, Za kompletnu restauraciju sjenice odobreno je 11 tisuća kuna što će biti utrošeno za novi limeni pokrov te ručno izrađen stol s osam stolica. Radove će pakrački planinari izvoditi u vlastitom aranžmanu, a rok za dovršetak je 31. listopada kad bi „saletl“, kako ga još po starinski nazivajmo, trebao biti spreman za korištenje.

„Petrakov kutak“ – ime je dobio prema Stjepanu Petraku, koji je nakon Drugog svjetskog rata obnašao dužnost prvog predsjednika ondašnjeg Planinarskog društva „Brezovo polje“ (današnjeg Planinarskog društvo „Psunj“) i koji je u svojem mandatu započetom 1953. godine potaknuo gradnju Planinarskog doma na Omanovcu, umjesto obnavljanja zapaljenog Doma Josipa Svobode na Velikoj Poljani. Stjepan Petrak je preminuo 1958. godine, a članovi Društva su zajedno s novoizgrađenim domom 1963. godine njemu u spomen izradili sjenicu „Petrakov kutak“.