Radna akcija saniranja štete od olujnog nevremena na Omanovcu (20.7.2023.)

Olujno nevrijeme koje je u srijedu, 19. srpanja 2023. godine, prošlo kroz Hrvatsku od granice sa Slovenijom skroz do granice sa Srbijom na istoku te Bosnom i Hercegovinom na jugu te nastavilo dalje, napravilo je značajnu štetu i na planinarskom domu “Omanovac” i okolišu oko doma. Najviše je stradalo skladište pored doma čiji je krov vjetar odnio čak 100tinjak metara dalje do igrališta. Voda od kiše je prodrla i u sam dom, a više stabala uz dječje igralište i pecaru su izvaljena iz zemlje ili su vršne grane polomljene.

Prva radna akcija, saniranja posljedica olujnog nevremena održana je odmah sljedeći dan, 20. srpnja 2023. godine te je trajala od 9 sati ujutro do zalaska sunca. Okupilo se sveukupno tridesetak ljudi. Uz pomoć kamiona i djelatnika “Metalka” iz Pakraca odveženi su ostaci limenog krova te se započelo s pripremom krova na spremištu za prekrivanje. Najviše posla je bilo oko rašćišćavanja neposrednog okoliša oko doma od grana i srušenih stabala, pri čemu su veliku pomoć pružili HGSS Stanica Požega-Ispostava Pakrac na raščišćavanjju i uklanjanju porušenih stabala koja je vjetar iščupao i polomio uz pecaru.

S obzirom na broj stabala koja su porušena oko samog doma, zasad se samo može naslućivati o golemim razmjerima štete po šumama cijelog Psunja.

Fotogalerija: