Golica (27-28.5.2023)

Golica, slika za web

U subotu ujutro, 27. svibnja 2023. godine, oko 7 sati krećemo sa tržnice iz Pakraca prema Jesenicama (SLO). Cilj nam je Golica, planina narcisa. U Kutini nas čeka Tomislav, a u Ljubljani nam se pridružuje Martina. Oko 11 sati stižemo u Jesenice gdje saznajemo da do polazišne točke, mjesta Planina pod Golico, možemo samo organiziranim prijevozom, nikako osobnim automobilima. Naime, tokom svibnja, svaku subotu i nedjelju iz grada do Plaine pod Golico je moguće doći samo porganiziranim prijevozom zbog velikog broja izletnika i izbjegavanja gužve. Parkiramo kobmi i auto na prkingu Lidla te se ukrcavamo u autobus koji nas vodi do Planine pod Golico.
Oko 12 sati krećemo prema vrhu. Pratimo stazu uz Črni potok, prolazimo Savske jame, a an livadi kod Markljev rovta radimo pauzu za ručak. Nakon odmora, nastavljamo prema sedlu Suha gdje nas je dočekao prekrasan prizor planine prekrivene narcisima. Puno je ljudi, jedni se spuštaju, drugise kao i mi penju prema vrhu. Od sedla nastavljamo grebenskom stazom preko Male Golice prema Velikoj Golici. Uspon je težak, ali su pogledi predivni. Sa jedne strane planina prepuna narcisa, a sa druge strane pogled na Dravu koji teče dolinom u Austriji.
Oko 17 sati, nakon puno pauza i slikanja stižemo na sam vrh! Slikanje, odmor, a valja i nešto pojesti.
Od vrha se relativno brzo spuštamo do Koče na Golici. Gazda/kuhar je jako dobar i vesel čovjek. Naručujemo pivo i nešto kuhano na žlicu za pojesti te uživamo u odmoru na terasi. Bilo je ugodno na terasi sve dok sunce nije zašlo za planinu. Povlačimo se u unutrašnjost doma te nastavljamo sa druženjem do 21 sat.
Noć je, kako to i biva kada se spava u skupnom ležišću, prošla relativno OK; netko se naspavao, netko nije ni oka sklopio.  Ujutro doručkujemo, pijemo kavu, slikanje ispred doma i krećemo natrag pream Planini pod Golico. Prolazimo kroz livade narcisa i uživamo. Put od sedla prema dolje nam je poznat i do sela stižemo za 2.5 sati, baš kako i piše na putokazu. Od sela do Jesenica se vozimo autobusom. Kratak odmor i presvlačenje te nastavljamo dalje. Još nam je u planu posjetiti Bled. Oko 12 stižemo na Bled. Imamo oko 1.5 h slobodnog vremena za uživanje u Bledu. Netko je na kavi i kremšnitama, netko šeta oko jezera, a netko se prošetao i do dvorca. Sve u svemu, sat i pol vremena je brzo prošlo i moramo krenuti kući.
U Pakrac stižemo oko 19 sati.