Neka iskra planinarstva zapaljena prije 95 godina, plamti i dalje!

Svečanom godišnjom skupštinom okupljeni članovi društva i gosti obilježili su 4. ožujka 2023. godine u prostoru gradske vijećnice u kompleksu kurije Janković u Pakracu 95. obljetnicu organiziranog planinarstva u Pakracu.

Osvrt na povijest planinarskog društva osnovanog 1928. godine u Pakracu pod imenom „Čaklovac“ od strane skupine entuzijasta i ljubitelja prirode prenio je okupljenima Zoran Milaković, predsjednik PD „Psunj“ Pakrac. Pri svom obraćanju pritom je istaknuo težak i naporan put društva koje je 1935. prvi put ponijelo današnji naziv „Psunj“. „A put je to koji je počesto bio, rekli bi smo planinarskim rječnikom, i težak i izrazito zahtjevan, šiban ratnim i inim vihorima koji su za sobom osim političkih previranja obilježenih promjenama imena društva, ostavljali i materijalnu štetu te nažalost ljudske žrtve.“, rekao je predsjednik Milaković te se prisjetio tog puta obilježenog gradnjama i obnovama triju planinarskih domova na Psunju, doma „Josipa Svobode“ na Velikoj poljani i doma „Omanovac“, uslijed nesreća izazvanih ratnim stradanjima i požarima. Također se prisjetio i drugih brojnih događaja kojima je društvo obogatilo lokalnu, nacionalnu i regionalnu zajednicu.

Neka iskra planinarstva, zapaljena u Pakracu prije 95 godina, postojano plamti dalje!“, zaključio svoje obraćanje predsjednik Milaković. Nakon obraćanja predsjednik društva potom je uručio zahvalnice društva za iskazano zalaganje, suradnju i pruženu potporu u prethodnom razdoblju zaslužnim članovima društva i prijateljima društva te predstavnicima lokalnih vlasti, gradskih ustanova i udrugama. Za suradnju s društvom uručene su zahvalnice Gradu Pakracu, Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac, Muzeju grada Pakrac, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pakrac, Pakračkom listu, Udrugi specijalne policije Omege iz Bjelovara, Hrvatskom planinarskom savezu i HGSS Stanici Požega-Ispostava Pakrac. Ispred Grada Pakraca pozdrave i čestitke uputila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Kontinuirani i predani rad planinara iz Pakraca koji je bio obilježen i brojnim izazovima u povijesti istaknuo je u svom obraćanju predstavnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar, glavni tajnik HPS. Na primjeru planinarskih domova „Josip Svoboda“ i planinarskog doma „Omanovac“ istaknuo je sposobnost izdizanja iz pepela i obnove te istaknuo značaj kojeg planinarski dom „Omanovac“ ima za HPS danas s obzirom na organizaciju brojnih vodičkih i markacističkih tečajeva, vježbi, planinarskih škola, zborova vodiča. „Volio bih zapravo da mnoge sredine vide upravo planinarstvo u Pakracu, kao što smo čuli od nekoliko predstavnika, koje uz sve izazove i svim izazovima na jedan sjajan način promovira i svoj grad i svoju planinu. I jednu sportsku kulturu, rekreativnu kulturu koju vrijedi prepoznati i vrednovati.“, rekao je tajnik Čaplar te uz čestitke društvu obećao daljnju potporu HPS i u narednom razdoblju kako kroz darove za opremanje planinarskog doma tako i za održavanje planinarskih puteva kao bitnim dijelovima planinarske infrastrukture.

Potom je glavni tajnik Alan Čaplar uručio priznanja HPS-a za doprinos razvoju planinarstva članovima društva. Zlatni znak za razvoj planinarstva primio je dr.med. Dario Švajda, koji je u planinarskoj organizaciji od 1966. godine. Srebrni znak za razvoj planinarstva primili su Dragica Širac, Branka Ećimović i Zoran Milaković te brončani znak: Vera i Goran Far, Nevenka Grčević, Blanka Arbanas, Zvonimir Miler, Mario Štefanac, Stevo Nagy, Manuela Lipušić, Željko Milaković, Ksenija Major i Antun Ciglenečki.

Tijekom rada skupštine usvojena su izvješća sekcija i društva o radu u 2022. godini te planovi za naredno razdoblje odnosno 2024. godinu koje su podnijeli Zoran Milaković, Dragica Širac, Slavko Habijanec i Stevo Nagy. Nakon usvajanja izvješća ispred drugih društava prenijevši čestitke i uručivši prigodne darove obratili su se predsjednica PD „Zmajevac“ iz Novske Melita Mihalić, Sonički ispred PD „Petrov vrh“ iz Daruvara i predsjednik PD „Lipa“ Lipik Josip Matijević.

Kratka lirska pjesma „To je naš Psunj“ iz pera Dragice Širac dodatno je obogatila svečanu skupštinu uz vlastiti recital pjesme (u poveznici možete pogledati recital: „To je naš Psunj“).

Prije razilaska uslijedilo druženje na svečanom domjenku tijekom kojeg su se počeli kovati planovi za mnoge buduće susrete i druženja u brdima i planinama, a također se moglo razgledati izložbu fotografija iz 95 godišnje povijesti planinarstva u Pakracu postavljenu na panoima.

Fotogalerija: