Održan 26. memorijalni pohod Fokinom stazom (17.12.2022.)

Promrzlog subotnjeg jutra, 17. prosinca 2022. godine, održan je 26. memorijalni pohod Fokinom stazom posvećen obilježavanju pogibilje pakračkog planinara Marijana Kulhavija-Foke i šestorice Bjelovarčana krajem prosinca 1991. godine. Na ovogodišnjem tradicionalnom pohodu od Pakraca do planinarskog doma na Omanovcu (655 m) kroz Pakračke vinograde i preko psunjskih obronaka okupilo se oko 100 planinara i izletnika koje nije obeshrabrila nepovoljna vremenska prognoza dežurnih meteorologa za prethodnu noć (snijeg) i niske temperature oko ništice. Tijekom prethodne noći u našem kraju, na kraju je padala samo kiša pa je otopila preostale nakupine snijega koje su pale tjedan dana ranije. Ali u trenutku kada su sudionici krenuli sa središnjeg trga u Pakracu počele su padati snježne pahulje koje su ih pratile veći dio puta.

Okupljanje je započelo na središnjem pakračkom trgu između zgrada gradskog muzeja, glazbene škole i turističkog ureda gdje je goste dočekao tradicionalni planinarski doručak i aperativ. Marljive ruke naših planinarki ponudile su gostima mast na kruhu s raznim domaćim začinima i dodacima, a sladokusci su mogli birati među 10tak ponuđenih domaćih pekmeza i džemova. Nakon doručka u 10 h krenula je povorka trasom Fokine staze kroz gradske ulice prema prema crkvici sv. Roka i Pakračkim vinogradima te dalje do spomen obilježja Marijanu Kulhaviju-Foki i šestorici Bjelovarčana gdje im je odana počast i održana molitva. Uz sve gušće pahulje snijega povorka je zatim krenula prema odmorištu Tromeđa te do konačno odredišta, planinarskog doma Omanovac. U domu su se sudionici mogli odmoriti i okrepiti uz masterchef planinarski grah, a nakon ručka se uz Gašinu svirku i zaplesalo.

Ove godine na pohodu su se okupili članovi planinarskih društava Bilogora iz Bjelovara, Medvednica iz Zagreba, Bršljan-Jankovac iz Osijeka, Vidim iz Kutjeva, Frankopan iz Rokovaca-Andrijaševaca, Cibalia iz Vinkovaca, Sokolovac iz Požege, Petrov vrh iz Daruvara, gosti iz udruge UHDDR Bjelovar i udruge pripadnika specijalne jedinice policije Omege iz Bjelovara, ljubitelji Moslavine iz Kutine te izletnici iz Rijeke.  Za sigurnost sudionika pobrinuli su se pripadnici HGSS stanice Požega-ispostave Pakrac.

Fotogalerija: