Oko 350 učesnika na 20.jubilarnoj Fokinoj stazi

Oko 350 sudionika iz Pakraca, Lipika, Novske, Kutine, Bjelovara, Zagreba, Požege te drugih krajeva Hrvatske, Slovenije i Slavonije 19. prosinca na jubilarnom 20. planinarskom pohodu “Fokinom stazom 1991.”, kojeg organizira naše društvo u znak sjećanja naFotka (32) svog člana poginulog u Domovinskom ratu Marijana Kulhavija-Foku, odalo je počast njemu i još šestorici bjelovarskih branitelja Ivanu Bedekoviću,Anti Ćuriću, Franji Gašparu, Draženu Hudecu, Željku Novoselu i Darku Perošukoji su poginuli 29. prosinca 1991. godine u istočnim pakračkim vinogradima prilikom akcije oslobađanja okupiranog područja “Alfa”.
Jubilarni pohod započeo je okupljanjem sudionika na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu gdje su ih domaćini i organizatori dočekali s planinarskim doručkom. Prije polaska sudionici su razgledali stalni postav vojne i ratne povijesti izložen u staroj pakračkoj vijećnici, a u 10 sati krenuli od središnjeg gradskog trga prema istočnom Pakračkom vinogradu i spomeniku sedmorici poginulih branitelja. U blizini kapelice sv. Roka na obiteljskom imanju Srećka Brusa tradicionalno je sudionike pohoda dočekala okrjepa s toplim napitcima i slavonskim specijalitetima. Kao prijatelj planinara Srećko Brus na taj način dočekuje sudionike ovog pohoda već četiri-pet godina, otkako više sam ne ide s njima iz zdravstvenih razloga, a ovom prilikom su mu se predstavnici UDDR Bjelovar zahvalili sa zahvalnicom i dvije knjige za sve pruženo gostoprimstvo na svom imanju tijekom tih godina. Branitelji okupljeni u UDDR Bjelovar dugogodišnji su sudionici pohoda.
Sudionici pohoda su kod spomenika u Pakračkim vinogradima odali počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca, paljenjem lampiona, minutom šutnje i zajedničkom molitvom nakon čega su ih pozdravili i zahvalili im se predsjednik Krešo Čehulić, dopredsjednica Hrvatskogplaninarskog saveza Jadranka Čoklica i dogradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.Fotka (26)Fotka (29)Fotka (27)

Na odredištu pohoda u planinarskom domu „Omanovac“ sudionike je dočekao planinarski grah pripremljen po receptu našeg člana Damira Lalića. Nakon planinarskog ručka predsjednik Krešo Čehulić u planinarskom domu podijelio je zahvalnice predstavnicima 29 planinarskih društava koja su ove godine sudjelovali te predstavnicima Udruga dragovoljaca domovinskog rata iz Bjelovara i Nove Gradiške, jedinice specijalne policije „Omega“ iz Bjelovara, Kluba ratničkih vještina Pakrac i Odreda izviđača „Pakra“. Također je podijelio tridesetak priznanja pojedincima koji su dugogodišnji sudionici pohoda te članovima PD „Psunj“ i drugim zaslužnim pojedincima za pomoć oko organizacije pohoda tijekom svih godina. Prilikom toga predstavnici UDDR Bjelovar uručili su Kreši Čehuliću zahvalnicu u ime svoje udruge.
Fotka (1)Posebno priznanje Krešo Čehulić uručio je desetorici pokretača pohoda koji su 29. prosinca 1996. godine započeli dvadesetogodišnju tradiciju prisjećanja na poginule branitelje planinarskim pohodom po Fokinoj stazi od Pakraca do planinarskog doma. Priznanja su dobili Predrag Kulhavi (brat Marijana Kulhavija-Foke), Goran Cišper, Dragan Pleša,Zdravko Kovačević, Andrija Bogović, Željko Širac i Milan Komadina-Miša. S njima su na prvi pohod krenula i trojica kojima je ovo priznanje dodijeljeno posthumno Vinko Marošević, Ivan Martinović i Marijan Malogorski.
Nakon dodjele priznanja i zahvalnica druženje je nastavljeno na planinarskoj veselici uz živu svirku.
Na sigurnost više od 300 sudionika pohoda pazilo je četvero pripadnika požeške stanice Hrvatske gorske službe spašavanja.