Rođendanski piknik i izlet za 15 godina Tromeđe

Na današnji dan u 12,30 h prije 15 godina završena je izgradnja i uređenje odmorišta na Tromeđi. Sama izgradnja odmorišta odvijala se tijekom 16 radnih akcija između 9. travnja i 10. kolovoza 2005. godine. Odmorište se nalazi uz asfaltnu cestu iznad sela Kraguj, sam naziv Tromeđa dobilo je zbog toga što spaja nekoliko planinarskih staza. No, planinarima i ostalim namjernicima koji odluče krenuti pješice iz Pakraca put dubokih psunjskih predjela, Tromeđa se nalazi otprilike na kraju prve trećine stare planinarske staze datirane s početka tridesetih godina 20. stoljeća.

U nedjelju ujutro, 9. kolovoza 2020. godine, od parkirališta ispred zgrade glazbene škole u Pakracu na izlet do Tromeđe i piknik povodom 15. godišnjice odmorišta zaputilo se 20 planinara i planinarki. Iako je planinarska staza od Pakraca preko Kalvarije i Kurobasa do Tromeđe većim dijelo pod šumskim pokrivačem to ovog vrućeg i sparnog ljetnog prijepodneva i dana nije puno značilo, ali ipak poneki dašak povjetarca povremeno je rashlađivao izletnike duž trase. U hladovini šume svoje utočiste tog nedjeljnog prijepodneva također su našle i komarice koje su neumorno oblijetale izletnike koji su koračali prema Tromeđi. Nakon malo više od sat i pol vremena skupina je stigla do Tromeđe gdje su izletnike dočekali Boro, Goran i Žare koji su, u međuvremenu, ukrasili odmorište, naložili vatru i pripremili žar za ispeći roštiljske kobasice i kukuruze te aranžirali stol s voćnim zalogajima. Uz gablec Boro i Žarko, sudionici radnih akcija prije 15 godina, podsjetili su ostale na neke anegdote iz vremena izgradnje odmorišta te se prisjetili i Zvonka Pavlenjaka, koji je s Žarkom bio tada inicijator izgradnje odmorišta.

Nakon gableca neki su se vratili natrag u Pakrac, a veći dio sudionika ovog izleta nastavio je prema planinarskom domu na Omanovcu, dio je nastavio pješke, a dio autima, gdje je druženje nastavljeno dalje…

Foto: Branka, Dragica, Antun i Boro.