Radna akcija čišćenja staza od Tromeđe do doma (25.11.2022.)

Markacistička sekcija u petak, 25. studenog 2022. godine, održala je radnu akciju čišćenja dijela planinarske staze 302 odnosne Fokine staze na potezu od odmorišta Tromeđa do planinarskog doma Omanovac. Žarko i Željko su čistili suha i nakošena stabla i grane uz stazu te uklanjali napadale grane. Osim čišćenja ove staze usput su odradili i nekoliko poslova na planinarskoj stazi 304 kod odmorišta Tromeđa te prema livadi s pčelinjacima i kravicama te donijeli dvije hrastove grede za prijelaz preko potoka prema Žirovnjaku.

Nekidan smo započeli po baš lijepom ugodnom sunčanom danu, a danas dovršili uređenje gornjeg dijela trase Fokine staze (pl.put 302), od planinarskog odmorišta Tromeđa, do pl.doma Omanovac. Žestok je bio današnji proboj, tj.uklanjanje suhih nakošenih stabala i grmlja nad trasu pl.puta, motorka je gadno stenjala, a ni nama nije bilo veselo na -2 stupnja C i bez rakije, zamislite samo… Trasa je primjereno prohodna, markacije su pouzdane, postavljena su dodatna 4 stupića sa pojasnim markacijama, u području mlade niske nepregledne šume oko potočića Šeovica, tj. prije tzv.područja Ploče i preko skijaške staze. Sve skupa djeluje skladno u kombinaciji sa spektrom jesenjih boja lišća, kao da prolazite kroz neki drevni stari park koji odiše spokojem, a ne kroz običnu blatnjavu slavonsku šumetinu. 

Usput smo uredili i gornji dio trase pl.puta 304 na relaciji na Androićevih pčela i nedavno nastanjenih smeđih čupavih kravica te preko područja Krčevina i Žirovnjak. Na izlazu 304tvorke na asfaltnu cestu ukopali sastrane betonski odljevak i na njega montirali stup s putokazom.

Dovezli smo, a zatim od asf.ceste i prenijeli dvije stare hrastove grede na prelaz preko potočića iza pčela. Radi ekipa na malom mostiću da prelaz bude sigurniji… 
 Danas usput ispod pl.doma naišli na pet kuštravih sunčanica prve klase. Lijepe su zar ne?” – Žarko