Premužićeva staza, Alan – Baške Oštarije

Petak, 4.9.2015.g., 16.00 sati

Okupljamo se na već poznatom okupljalištu kod Konzuma. 16 raspoloženih planinara željno iščekuje polazak u novu avanturu. Čeka nas nastavak prošlogodišnje započete ture po Premužićevoj stazi- Lani smo odradili turu od Zavižana do Alana a plan nam je nastaviti dalje do Baških Oštarija. Vremenska prognoza kao naručena: red kiše, red oblaka, magle, mjestimičnih pljuskova. A možda se u nedjelju i malo razvedri. Savršeno!Krećemo iz Pakraca a u Lipiku i Popovači kupimo ostatak ekipe te nas je ukupno 19. Putem stajemo u Karlovcu u shoping centru. Netko će u trgovinu, netko na kavu a netko kod vulkanizera… Do planinarske kuće Alan stižemo oko 22.00 sata. Nebo je vedro, vide se zvijezde, u daljini svjetla .. bit će odlično. Ali ne zadugo. Nebo se otvara, pravi prolom .. idemo na spavanje.

fotka (5)

 

Subota, 5.9.2015.g., 7.00 sati

Budimo se u sumorno jutro. Kiša pada. Na tren malo stane. Unatoč tome na stazu se odlučuje krenuti devetero odvažnih planinara. Ruksak na rame, kabanica, zajednička fotka pa polazak po planu u 8.10h. Ostatak ekipe će u turističko razgledavanje kulturnih znamenitosti, obići pivovaru „Ličanku“  u Pazarištu gdje se proizvodi nadaleko poznato Velebitsko pivo. Sat i pol nas prati relativno ugodno vrijeme, magla je, u oblaku smo. Odjednom se diže vjetar, pljusak.. Kiša pada iz svih smjerova! U trenutku smo mokri do kože. Nastavljamo dalje. Izmjenjuju se suha i mokra razdoblja. Ova druga su dugotrajnija. S obzirom na stanje na terenu odustajemo od skretanja na Ograđenicu i Šatorinu te nastavljamo dalje Premužićevom stazom do Smojverske dulibe gdje se odvajamo prema planinarskoj kući Kugina kuća. Dolazimo oko 15.00 sati. Tamo nas dočekuje razdragani ostatak naše vesele ekipe. Presvlačimo se, ručamo topli grah, te započinje kulturno zabavni program uz gitaru i novo osnovani „Hauba band“ do kasnih sati.

fotka (36)Nedjelja, 6.9.2015.g., 7.00 sati

Ustajanje, kavica, doručak. Jutro baš ne obećava puno, ali, svejedno, držimo se plana. Danas nastavljamo od Kugine kuće do Baških Oštarija. U malo izmijenjenom sastavu devetero planinara polazi na stazu. Ostatak ekipe će poći u Baške Oštarije, obići Kubus, Prpu, Vilu Velebita. Vrijeme nas mazi. U početku je magla ali što se dalje krećemo to je vrijeme sve ljepše i ljepše. Oko 9.30h, nakon 1.30h hoda dolazimo do planinarskog skloništa Skorpovac. Ugodno iznenađenje, vrhunsko! Djelatnik koji radi na uređenju Premužićeve staze nas okrepljuje sa kavom. I mlijeko. I keksima! Svaka čast! Kod skloništa se roštilj, pecara, nadstrešnica, posjeduje vodu (kišnica), uredne sobe i sanitarni čvor. Stvarno prekrasno uređeno sklonište. Dogovaramo se da ćemo dogodine sigurno doći ovdje na noćenja i planirati planinarske ture po okolici. Nastavljamo dalje. Uživamo u pogledima koji se otvaraju prema moru i prema unutrašnjosti. Već pomalo umorni, iza nas je preko 40 kilometara hoda, oko 15 sati dolazimo do Baških Oštarija. Tamo nas dočekuje ostatak ekipe. Okrepljujemo se gulašom i hladnim pićima te oko 16.30 krećemo kući. Oko 21.30 h smo u Pakracu. Premužićko, vratit ćemo ti se opet!

                                                                                                                                                Vodič Zoka