Ponovo na dinari i promini 2017

Dinara i Promina

U petak 12.svibnja 2017. idemo na trodnevni izlet na Dinaru i Plominu. Okupljamo se ispred prodavaonice Konzum u Pakracu u 6 sati i sa kombijem i osobnim vozilom nas 13 polazi u Dalmatinsku zagoru. Starom cestom preko Siska i Plitvica u Knin dolazimo u 12 sati. Obilazimo Kninsku tvrđavu. Ne zadržavamo se dugo jer ne znamo kakva je cesta do planinarskog doma Brezovica gdje planiramo vozilima doći do samog doma.Preko zaseoka Guge idemo makadamskom cestom prema Suhom polju.Do Suhog polja stižemo bez problema jer je cesta dobra, ali kude sada? Ima dosta ceste, a potokaza nigdje. Vadimo kartu i uz savjet koji su nam u Kninu dali domaćini polako nastavljamo dalje. Vozimo malo cestom malo livadama i sretno dolazimo do odvojka za Badanj. Ovdje izlazimo i spremamo se za uspon na vrh. Vodič sa kombijem odlazi dalje i po još goroj cesti sretno stiže do doma da ga otvori, prozrači, naloži vatru i spremi večeru za grupu koja sa Badnja dolazi u dom. Polaznici sa Badnja stiže nakon 2 sata te se smještamo i večeramo. Do spavanja družimo se uz šetnju i kartanje.
Subota 13.svibnja budimo se oko 6 sati kiša koja je po noći padala prestala je i nebo se razvedrilo stvarno imamo sreće! Obavili smo jutarnje rituale, najeli se, uredili dom i spremni smo za polazak. Čeka nas Sinjal! Šetnja kroz šumicu, a potom izlazak na prekrasne visinske proplanke. Slikanje počinje, svi smo oduševljeni i vremenom i pogledom. Pratimo markacije postavljene na kamenim stijenama, penjemo se sve više i više. Priroda je prekrasna. Javio nam se i “vjetar s Dinare”. Pokazao je svoju jakost i samo podsjetio da je on glavni. Dolazimo do zadnjeg strmog, kamenitog puta. Pogledom pratimo Badanj koji se s ove visine stvarno čini jako nizak. Još malo i gore smo. Vidimo križ na nekom vrhu. Još malo penjanja i evo i nas na vrhu domovine! Predivno! Na vrhu vjetar jako puše, ali kiša ne pada. Slikanje počinje. Prvo pojedinačno pa u parovima pa grupno pa ponovno pojedinačno i tako u krug. Vade se i knjižice hrvatske planinarske obilaznice,Fokine obilaznice, lupaju se žigovi. Ne smijemo ništa propustiti ili zaboraviti. Još malo uživamo u pogledu: Peručko jezero, kninsko polje, bosanski vrhovi, Svilaja… Sve nam je ko na dlanu. Veća grupa nastavlja dalje prema Glavašu dok se logistička grupa spušta nazad do doma te vozolima odlazi u Glavaš. U Kninu se dodatno snabdijevamo i vračamo ključ od doma. Ekipa u Glavašu nas već čeka. Zajedno nastavljamo vozilima preko Vrlike za Drniš i Prominu. Usput odlazimo pogledati izvor Cetine. Na Prominu stižemo oko 19 sati. Pozdravljamo se sa domaćinima, smještamo se u sobe te ložimo vatru za roštilj. Goran nam peče roštilj te večeramo. Družimo se sa domaćinima jer ujutro nam se nikud posebno ne žuri.
Nedjelja 14.svibnja budimo se 7 sati te nakon jutarnjih rituala odlazimo na vrh Promine (Čavnovka) 1147m. Do vrha nas vodi lagana staza te za oko sat vremena laganog hoda stižemo na vrh. Slijedi fotografiranje, ovjera dnevnika i povratak nazad u dom. Pakujemo se, pozdravljamo sa domaćinima i preko Oklaje idemo prema Pakracu. Uz put zastajemo pogledati Brljansko jezero na Krki. Prije Grčaca svraćamo do Cerovačkih špilja, ali nam vrijeme ne dozvoljava da ih obiđemo pa obećavamo da ćemo ih drugi puta obići. U Pakrac stižemo oko 19:30 sati umorni i zadovoljni.

Vodič: Borislav Černi