izlet na mljet-dani hrvatskih planinara

Na dug put prema Mljetu krećemo u petak ujutro u 01:00 sat iz Pakraca sa prakirališta Konzuma. Nitko ne kasni i krećemo sa mini busom i kombijem prema Poljani gdje nas čakaju Vera i Vesna.  Nakon Poljane, slijedeće zaustavljanje je u Kutini gdje nas čeka Tatjana.  Lagano se vozimo autocestom; nema gužve i napredujemo po planu.  Neki od nas pokušavaju zaspati, neki već spavaju. Povremeno kratko stajemo na odmorištima uz autocestu malo protegnuti noge. Malo nas je strah granice u Neumu; možda ćemo morati duže čekati na prelazak granice.
Jutro polako sviće i već smo na moru, povremena kiša koja pada na putu i jugo koje puše malo nas zabrinjavaju. Zar ćemo imati loše vrijeme?
Stižemo do Neuma i granicu prolazimo bez čekanja – nema nikoga. Stižemo do Stona i nastavljamo do trajektne luke. Prvi smo u redu. Dok čekamo trajek, vrijeme kratimo uz kavu i priču. Vjetar puše, kiša lagano rominja pa stane, pa opet krene. Na trajekt polako stižu i drugi sudionici dana hrvatskih planinra. Malo se družimo i sa njima, a zatim odlazimo na trajekt .
Po dolasku na Mljet bezuspješno pokušavamo od organizatora dobiti više informacija vezano uz sutrašnje pohode. Dobivamo samo bonove za grah.
Odlazimo do apartmana u Kozarice i smještamo se. Po ulasku u apratman,  zaključujemo da će biti hladno, a deka nema. U dva apratmana bojler ne radi pa ništa ni od tople vode.
Vrijeme se u proljepšalo pa odlučujemo malo upoznati mjesto. Krećemo hodati od apratmana prema Blatu starim putem kroz gustiš. Kako se polako penje prema vrhu, pogled biva sve ljepši – vidi se more, Pelješac, jezero, …
Po povratku sa hodanja vraćamo se u apratmane i druženje nastavljamo po sobama. Odlazimo na spavanje jer sutra nas čeka novi dan.

Budimo se ujutro oko 7. Vani pada kiša i puše vjetar.  Donosimo odluku da nema smisla ići hodati po kiši. Pričekat ćemo do 11 sati pa ćemo onda odlučiti.
Branka, Ana i Mirjana ipak će, unatoč kiši ići hodati. Odlučile su se za turu od Blata do Babinog polja.
Oko 11 odlučujemo da idemo u NP Mljet i da ćemo popodne provesti hodajući oko velikog i malog jezera. Hodnja oko jezera bila je lijepa i ugodna. Dio puta pratila nas je kiša, ali ni ona nije umanjila ljepotu jezera. Oko 15 sati odlazimo sa jezera prema Babinom polju na grah. Branka, Ana i Mirjana već bi trebale stići. Po dolasku u Babino polje već se razvedrilo i sunce se pojavilo. Sa suncem u Babinom polju dočekala nas je velika gužva i red za grah. Susrećemo dosta poznatih planinara i družimo se. Uskoro počinje i ceremonija službenog otvaranja dana hrvatskih planinra. Domaćin pozdravlja sve prisutne , drži kratak prigodni govor te pozornicu prepušta bendu koji veselom glazbom pozivaju ljude na ples.
Ostajemo na plesu i druženju do 19 sati, a zatim odlazimo prema Kozaricama.

U nedjelju se budimo oko 8 sati, doručkujemo i odlazimo vozilima prema  Babinom polju. Za danas nam je u planu kružna planinarska tura oko Babinog polja. Od ceste krećemo prema crkvi, a zatim prema vrhu Veliki grad. Dan je sunčan i lijep, potpuno suprotan od jučerašnjeg. Lagano se uspinjemo prema vrhu zastajući ponekad i uživajući u pogledu. Nismo sami, još nekoliko skupina planirana hoda prema vrhu. Po dolasku na vrh malo odmaramo, jedemo, slikamo se,  a zatim nastavljamo dalje. Spuštamo se sa vrha i put nastavljamo prema Blatu. Supštamo se dobro označenom i uređenom planinarskom stazom. Na našem putu pridružuje nam se i sarajlija Atif, vozač kombija koji se odvojio od svoje grupe. U međuvremenu njegova grupa, prijavila je njegov nestanak GSS-u. Zajedno nastavljamo našu planiranu kružnu turu uživajući u prirodi. Oko 14 sati stižemo do Babinog polja gdje se kratko odmaramo. Nakon odmora spuštamose prema obali do Odisejeve špilje. Prekrasna špilja i modra boja mora unutar špilje. Vrijedilo je spustiti se do špilje. Po povratku odlazimo u apratmane i lagano počinjemo sa pakiranjem stvari. Sutra je povratak kući.
u povratku se dijelimo u dvije skupine. Prva grupa kreće kombijem i planiraju obići vrh Orlovača ili Krtolin. Druga gurpa odlazi u Šibenik i uz pratnju turističkog vodiča razgleda grad.
U Pakrac dolazimo u večernjim satima.