Održana godišnja skupština (10.6.2022.)

Godina u znaku projekata, iduće godine slave 95. rođendan

Osim uobičajenih planinarskih aktivnosti 2021. godina ostat će zabilježena po vrijednom projektu uređenja Poučne staze Kalvarija, brojnim izletima, ali i po standardno značajnom volonterskom angažmanu članova Društva, razvidno je iz predsjedničkog izvještaja Zorana Milakovića o radu u 2021. godini, podnesenog na Skupštini PD Psunj 10. lipnja na Omanovcu.

Kako je pred pedesetak nazočnih članova izvijestio Milaković, pakrački planinari su se javili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu projektne dokumentacije vrijedne 330 tisuća kuna s krajnjim ciljem poboljšanja komunalne infrastrukture na prostoru Planinarskog doma Omanovac. Odobreni ugovor je potpisan u ožujku ove godine za stopostotno financiranje traženog. Poseban naglasak u budućim radovima, među ostalim, bit će na izradi solarne elektrane s ciljem povećanja energetske neovisnosti.

Rečeni projekt Poučne staze Kalvarija vrijedan 314.635 kuna završen je također krajem ožujka ove godine, a financiran je s 292.510 kuna raspoređenih u omjeru 85:15 od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te državnog proračuna, uz preostalih 22.125 kuna koje je dodao Grad Pakrac.

Tijekom prošle godine ugrađena je PVC stolarija na podrumu doma, promovirano je Društvo na listopadskom Grahfestu, pohodilo se izlete i održavane su radne akcije. Efikasnost istih mogla se iščitati iz sekcijskih izvještaja pa je tako Slavko Habijanec iz gospodarske sekcije izvijestio o više radnih akcija u bližoj okolici Doma u kojima je utrošeno oko 200 radnih sati. Slično je bilo i kod Žarka Ročeka, voditelja markacijske sekcije koji je iznio radne detalje prikupljene kroz 27 radnih akcija te gotovo 260 odrađenih sati. Sekcija za izlete i propagandu izvijestila je o poprilično brojnim izletima prošle godine, a izvještaj je podnio voditelj Stevo Nagy otkrivši da je Društvo svaki mjesec bilo na jednom ili dva izleta.

Iz financijskog izvještaja Dragice Širac vidljivi su ukupni prihodi u visini 361.495,00 kuna (s gore spomenutim sredstvima projekta). Osim sredstava za projekt Kalvariju, Grad Pakrac je izdvojio 11 tisuća redovnih kuna putem SZGP, a značajnija sredstva pristigla su od prodaje i najma Doma, oko 29 tisuća kuna. Ukupni rashodi bili su u visini 137.489,00 kuna (višak sredstava potrošen do završetka projekta Kalvarija u ožujku ove godine).

Za 2023. godinu financijskom je projekcijom predviđeno 60.600 kuna, koliko su i predviđeni rashodi. Iz plana i programa za 2023. godinu, osim redovnih aktivnosti Društva koje danas ima 112 članova, najzanimljivija je stavka obilježavanja 95 godina PD Psunj.

Kraj skupštine obilježio je Antun Ciglenečki digitalnom projekcijom fotografija s prošlogodišnjih izleta, sve na tragu Borislava Černija, nedavno preminulog istaknutog člana Planinarskog Društva Psunj.

Tekst & foto: Dinko Kliček

(preneseno s novinskog portala Pakrački list)