Održan 27. Memorijalni pohod Fokinom stazom (16.12.2023.)

Subotnjeg jutra, 16. prosinca 2023. godine, održan je 27. Memorijalni pohod Fokinom stazom posvećen obilježavanju pogibilje pakračkog planinara Marijana Kulhavija-Foke te šestorice Bjelovarčana Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša krajem prosinca 1991. godine. Okupljanje planinara i planinarki te izletnika je započelo na središnjem pakračkom trgu između zgrada gradskog muzeja, glazbene škole i turističkog ureda gdje je goste dočekao tradicionalni planinarski doručak i aperitiv. Marljive ruke naših planinarki ponudile su gostima mast na kruhu s raznim domaćim začinima i dodacima, a sladokusci su mogli birati među raznim domaćim pekmezima i džemovima. Prije početka pohoda sudionici su se razmili ulicama grada te također mogli besplatno razgledati stalni postav Vojne i ratne povijesti Muzeja grada Pakraca kao i izložbeni postav Muzeja grada Pakraca.

Nakon doručka u 10 h krenula je povorka pod vodstvom glavnog vodiča Slavka Habijaneca trasom Fokine staze kroz gradske ulice prema crkvici sv. Roka i Pakračkim vinogradima te dalje do spomen obilježja Marijanu Kulhaviju-Foki i šestorici Bjelovarčana gdje im je odana počast i održana molitva. Uz Stevu Nagyja, predsjednika PD “Psunj” Pakrac, počast kod spomen obilježja kao izaslanik Grada Pakraca odao je Marijan Malogorski.

Velika povorka planinara i planinarki je zatim krenula prema odmorištu Tromeđa gdje je bilo vrijeme za odmor te do konačnog odredišta, planinarskog doma Omanovac. U domu su se sudionici mogli odmoriti i okrepiti uz kolosalni planinarski grah masterchefa Drage Martera te štrudle od jabuka iz ponude planinarskog doma našeg domaćina Dekija. Nakon planinarskog ručka zaplesalo se uz svirku Tamburaškog sastava Lipa iz Gaja.

Ove godine na pohodu osim domaćih planinara i izletnika su se okupili članovi planinarskih društava HPD Bilogora iz Bjelovara, PD Opatija iz Opatije, HPD Japetić iz Samobora, HPD Bilo iz Koprivnice, HPD Matica iz Zagreba, HPD Gojzerica iz Požege, HPD Petrov vrh iz Daruvara, HPD Vidim iz Kutjeva, HPD Medvednica iz Zagreba, HPD Lipa iz Lipika, PD Zmajevi iz Zagreba, PD Zanatlija iz Osijeka, PD Bršljan-Jankovac iz Osijeka, PD Tikvica Županje, PD Kapela iz Zagreba, PD Knezgrad iz Lovrana, PD Frankopan Rokovci-Andrijaševci, HPD Strmac iz Nove Gradiške, HPD Sokolovac iz Požege, HP Runolist iz Zagreba, PD Stubaki iz Stubičkih Toplica i PD Tuhobić iz Rijeke te članovi udruge specijalne policije Omege iz Bjelovara i UHDDR iz Bjelovara. Za sigurnost sudionika pobrinuli su se pripadnici HGSS stanice Požega-ispostave Pakrac.

Nakon zabave oko 16 h dio planinara i planinarski se pod vodstvom glavnog vodiča Steve Nagyja sretno vratio natrag do grada…Fotogalerija: