Izlet na Triglav


Triglav je 2864 metra visoka planina. Najviši je vrh Julijskih Alpi i Republike Slovenije. Više od jednog tisućljeća izvor je inspiracije i poštovanja svakog Slovenca. Ime su mu dali Slaveni kada su naselili ovo područje. Oni su vjerovali da u ovoj planini obitavaju njihova tri glavna božanstva: nebo, zemlja i podzemni svijet. Stoljećima se nitko nije usudio krenuti prema ovom vrhu jer se mislilo da bi ga moglo sustići prokletstvo. Prvi uspješan uspon napravljen je 1778. godine. Izvela su ga 4 planinara a prvi koji je stao na vrh zvao se Luka Korošec. U mjestu Ribičev Laz, podignut je spomenik ovoj četvorici planinara. Jedan od njih pokazuje smjer prema sjeveru, odnosno prema vrhu Triglava. Ovaj uspon je izveden iz smjera Bohinjskog Jezera.
Najzaslužniji je, za razvoj planinarstva u Sloveniji, Dovški župnik Jakob Aljaž. On je osvojio ovaj vrh sa sjeverne strane, koja se i danas najčešće bira, ako se penju iskusniji planinari. Najprije se popeo do Vrata 1883. godine. Uspon na vrh napravio je 1887. godine. Nakon toga, za 5 zlatnika, otkupio je 16 m2 zemljišta na vrhu, od Dovške župe. Na njemu je izgradio sklonište u obliku stupa, koje se po njemu zove Aljažev Stup.

Visokogorska sekcija našeg društva organizira 19.-21.8.2106.g. izlet na Triglav

Polazak: 19.8.2016.g. u 3.00 h kod Konzuma u Pakracu
Povratak: 21.8.2016.g. u večernjim satima u Pakrac

Program:

1.dan – 19.08.2016(petak)
Polazak iz Pakraca mini-busom s 19 sjedala u 3.00 h ujutro vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju sa zaustavljanjima na granici i na benzinskim postajama.
Predviđeni dolazak do parkirališta kod Kovinarske Koče oko 9,30 h.
Priprema i kretanje na planinarsku turu od 7-8 h sa odmorima do Triglavskog doma na Kredarici
oko 17 h dolazak na Kredaricu, prijava, odmor, večera, spavanje.

Planinarski dom na Kredarici (2515m)

Kredarica

Planinarski dom na Kredarici, nalazi se na grebenu između Rjavine i Triglava. Prva Triglavska kuća na Kredarici izgrađena je na zemlji koju je kupio Jakob Aljaž, koju je izgradilo SPD prema njegovim zamislima. Svečano je otvorena 10. kolovoza 1896. Skromna koliba je 8. rujna 1909. preimenovana u Triglavski dom na Kredarici. Nakon 2. svjetskog rata PD Matica-Ljubljana je 1953. i 1954. godine dogradila veliko proširenje i na taj način povećala kapacitet doma koji je otvoren 8. kolovoza 1954. S obzirom na sve veći posjet domu njegov kapacitet više nije zadovoljavao, pa je PD Matica-Ljubljana odlučilo povećati kapacitet doma. Uz puno dobrovoljnog rada u ljetnoj sezoni 1982. i 1983. izgrađeno je i opremljeno tri kata veliko proširenje koje je funkcionalno povezano sa starim objektom. Svečano otvorenje dograđenog doma održano je 17. rujna 1983. za 90. obljetnicu SPD-a. Godine 1984. obnovljen je i stari dio doma koji je svečano otvoren 20. listopada 1984. i s tim je obnova Triglavdoma na Kredarici završena. U ovako proširen dom uselila je i najviša meteorološka postaja u Sloveniji. PD Matica-Ljubljana godine 1992. instalira prvih 20 solarnih ćelija, i s tim osigurava domu električnu energiju. Ovaj sustav za proizvodnju električne energije više je puta značajnije povećavan, a 1998. je dopunjen i s vjetrogeneratorom. Dom je otvoren tijekom cijele godine. Redovito se opslužuje od kraja lipnja do kraja rujna. U pet restorana ima 300 sjedećih mjesta, dva bara, 30 soba sa 140 kreveta, 8 spavaonicama sa 160 kreveta, WC i pranje s hladnom vodom na svim katovima. U blagovaonicama su peći, voda je kišnica, a obzirom da ima generator, mogu se puniti i mobilni telefoni. Pogled od doma je izvrstan: Dobro se vide Veliki i Mali Pršivec, Draški Vrhovi, Tosca, Vernár, Velo polje, Triglav, Pihavec, Dovški Gamsovec, Prisojnik, Razor, Dolkova Kicker, Škrlatica, Martuljek, i na horizontu Hohe Tauern. Pored dom je i manja kapelica, kao i heliodrom. Za većinu planinara to je međutočka pri usponu na Triglav.

2. dan – 20.08.2016(subota)
Ustajanje u 4,30 h ujutro – priprema i polazak na vrh Triglav u 5,30 h – dolazak na vrh oko 7 h – silazak na Planiku – dolazak na Planiku oko 9 h.
Grupa koja neće ići na vrh – buđenje u 6,30 h – priprema i polazak prema Planiki u 7,30 h – dolazak na Planiku oko 9 h.
Odmor na Planiki i zajednički silazak obje grupe prema dolini Krme oko 10 h – trajanje silaska oko 6 h s pauzama.
Dolazak do Kovinarske Koče oko 16 h – prijava i smještaj odmor, ručak, večera i fešta uz band, noćenje

Kovinarska koča v Krmi (870 m)

kovinarska koča v krmi

Kuća se nalazi u donjem dijelu doline. Prva postaja na planini je uređuje PD Javornik-White u Koruškoj pretvara pastirsku kolibu i otvorila 26. prosinca 1948. U proljeće 1959. godine, počeli su graditi novu, veću predstraža, koji je otvoren 19. srpnja 1959., na 90. obljetnicu Jesenice Željezare , Kuća je dobila ime po iz Jesenica-članova Društva koji su u gradnji koliba prošli 4660 sati rada i šok je izgrađena u rekordnom vremenu. Godine 1963. su izgradili vodovod i dodao trijem. Kuća je u više navrata obnavljana i opremljena temeljito i to je bilo 1983., kada je bila na vikend slovenske središnje proslave Dana planinara.
U dva restorana područjima ima 30 sjedala, bar; dvije sobe sa 8 kreveta (1×2 i 1×6), komunalne kreveta, 15 kreveta; WC, perilica soba s toplom i hladnom vodom, kupaonice s toplom vodom (Tuš); restoran  zagrijava peć; tekuću vodu, struju.

3.dan -21.08.2016.(nedjelja)
Buđenje do 9 h i odjava iz Koče.
Polazak iz doline Krme minibusom do Bledskog jezera na kupanje i turizam.
Predviđeno zadržavanje u Bledu do 15 h.
Dolazak u Pakrac poslije 21 h.Bled

Bled je gradić i sjedište istoimene općine u Republici Sloveniji. Nalazi se na Bledskom jezeru , par km južno od Austrijske granice i 50 km sjeverozapadno od Ljubljane. Mjesto je poznato zračno ljetilište i ima nešto više od 5.000 (popis iz 2002), dok općina ima 11.300 stanovnika. Nalazi se u gorenjskoj regiji.
Njegov položaj uz jezero u podnožju Julijskih Alpi pruža dobre mogućnosti kako za ljetni tako i za zimski turizam.
Počeci turizma u ovom području sežu još u vrijeme oko 1855. kad Švicarac Arnold Rikli, jedan od začetnika nekih oblika suvremene alternativne medicine, otkriva blagotvoran utjecaj brdskog položaja Bleda i njegove zdrave klime kao i duge sezone kupanja na zdravlje ljudi. Razradio je program različitih aktivnosti, od terapije vodom i kupki sve do programa zdrave prehrane. Smatra se, da je njegov program smanjivao probleme s reumom, migrenom, krvotokom, nesanicom, kao i nizom drugih zdravstvenih problema. Posljedica tog njegovog programa je, da se već 1895. u Bledu grade prva kupališta kao i organizirani smještaj za goste.

A sad JAKO VAŽNA mala slova!!!

Prijevoz: Kombi 19 sjedala
Cijena: 120 kn (troškovi prijevoza)
Ostali troškovi (plaćanje noćenja vlasnicima objekata): Kredarica – 20,35eur + 1,27eur bor.taksa, Kovinarska koča – 14,00eur + 1,27 boravišna taksa
Nisu potrebne vreće za spavanje.
Prehrana: iz ranca ili u objektima gdje noćimo
Voda: iz ranca ili u objektima gdje noćimo(min. 3 litre)
Opis puta: Put od Kovinarske koče na Krmi do Kredarice po slovenskim standardima se ocjenjuje kao „lahka označena pot“. Od Koče do Kredarice se dođe za 5 sati. U to vrijeme nije ubrojeno vrijeme za odmor. Ukupno predviđenog vrijeme za grupu je 7-8 sati. Vodu je najbolje imati sa sobom (min. 2-3l). Voda se može kupiti na Kredarici (4,40 eur, 1,5l). Put od Kredarice do Triglava je po slovenskim standardima označen kao „zelo zahtevna označena pot“ što znači da je za uspon potrebno imati opremu za penjanje u stijeni (pojas, „pupčana vrpca“, kaciga), fizičku spremu (kondiciju) i vještinu penjanja (na mjestima se koriste i ruke). Za grupu koja se odluči ne penjati na vrh Triglav organizirati će se tura do doma Planika koja nije zahtjevna. Od doma Planika svi zajedno se vraćamo do prenoćišta u Kovinarskoj koči. Nedjelja je namijenjena za turizam.

Informacije i prijave do 30.srpnja 2016.g. ili do popunjenja mjesta: Zoran Milaković, vodič 098 185 00 88
pomoćni vodiči: Antun Ciglenečki, Borislav Černi, Stevo Nagy

Vodič ima pravo promijeniti plan izleta ovisno o procjenama na terenu.
Vodič nije odgovoran za osobno ponašanje sudionika.
Vodič je moralno i krivično odgovoran za sigurnost svih članova skupine i za njezino funkcioniranje.

Vodič:
Zoran Milaković