Izlet na Smoborsko gorje – Plešivica i Okić

Nakon odgode ovog izleta koji je bio planiran 11. listopada 2015. radi lošeg vremena išli smo na Plešivicu i Okić na Samoborskom gorju 25. listopada 2015. Okupljamo se na autobusnom kolodvoru u Pakracu u 6 sati gdje nas umjesto malog autobusa čeka veliki tako da smo mogli plesati jer nas je svega 19 polaznika.

slika (14)

Kupimo ostatak ekipe u Lipiku i Poljani. Uz stajanje na Ježevu stižemo u selo Klake koje se nalazi u podnožju Okiča. Ovdje ostavljamo autobus i za oko 15 minuta stižemo do planinarskog doma „Dr. Maks Plotnikov“ pod Okičem (411 m). Pozdravljamo se sa domaćinom i odmah krećemo na Plašivicu (779m) Na vrh stižem za oko dva sata laganog hoda. Na stazi nailazimo odvojak za Popovdolsku pećinu pa Žare predlaže da se u povratku de vračamo istom stazom nego da idemo preko pećine i N.Sela Okičkog do Okiča. Na odvojku se dijelimo na dvije grupe jedni odu istom stazom do doma ,a vuča grupa ide preko pećine. Staza preko pećine je teža tako da do doma stižemo za preko tri sata hoda, a čeka nas uspona na Okič , ručak i kremšite u Samoboru. Po silasku sa Plešivice odmah dio grupe odlazi na Okić, a potom na ručak. Nakon ručka odlazimo u Samobor na kremšite i zatim nazad kući gdje u Pakrac stižemo oko 20:30 sati.

Istovremeno dok smo mi penjali po Samoborskom gorju naši visokogorsci su bili na u Sloveniji na Julijskim alpama. Pogledaj link: Visokogorci na Lipnici promatrali Špik