Durmtor

POHOD NA DURMITOR

Nedjelja 21.06.2015.

Polazimo već oko 2 sata sa dva kombija jer nas čeka dugi put. Preko graničnog prelaza Stara Gradiška ulazimo u BIH te nastavljamo preko Banja Luke, Jajca za Sarajevo i u Šćepan polju ulazimo u Crnu Goru. Tu nas dočekuje domaćin i vodič Goran. Malo kasnimo po predviđenom planu ali mi smo na godišnjem odmoru. Odlazimo na doručak, a potom manja grupa odlazi u Plužine na pivskom jezeru gdje ih čeka brod za krstarenje po jezeru. Veća grupa zadužuje opremu i odlazi do Brstanovice Odakle se spuštamo najatraktivnijom dionicom Tare u dužini od16 km preko 26 bukova do Šćepan polja. Mokri do kože ali tako je to zadovoljni presvlačimo se i odlazimo do Plužina gdje se sastajemo sa grupom koja je bila na krstarenjem Pivskim jezerom. Zajedno nastavljamo preko Durmitora cestom koja kroz mnogobrojne tunele i serpentine penje do sedla na 1907 m. Nastavljamo preko Žabljaka do Pitomine gdje je se nalazi planinarski dom Neviđeno u kojem ćemo biti smješteni i odakle ćemo praviti naredne pohode i ture.

Ponedjeljak 22.06.2015.

Nakon doručka zajedno s vodičem Goranom odlazimo do Ski centra Savin kuk gdje ostavljamo kombije i penjemo uz skijašku stazu do Savinog kuka na2313 m vrijem je idealno za hodanje tako da smo bez problema odradili taj uspon. Nekima je ovo bio prvi vrh preko2000 m tako da smo ih krstili po planianrskom običaju. U povratku stajemo u Žabljaku na kavu i trgovinu, te odlazimo u dom na večeru i odmor.

Utorak 23.06.2015.

Ranije se dižemo i nakon doručka odlazimo do već spominjanog sedla gdje ostavljamo kombije i penjemo na najviši i najzahtjevniji vrh Durmitora Bobotov kuk2523 m. Staza odmuh vodi strmo i na ovdje se prvi puta srećemo sa sajlama na stazi, ali bez problema savladavamo prvi dio s obzirom da u grupi ima i planinara kojima je ovo prvi ozbiljniji uspon. Svi stižemo do Zelenog vira gdje jedna grupa ostaje a ostali nastavaju dalje do vrha. Većina nas savladava uspon i dolazi na vrh. Nakon fotografiranja i malog gableca oprezno se spuštamo do Zelenog vira. Grupu koja je ostala na viru ne zatičemo jer je ona nastavila spust prema sedlu. Umorni ali zadovoljni odlazimo na večeru i zasluženi odmor.

Srijeda 24.06.2015.

Danas smo odredili dan za turistički dio tako da odlazimo na Crno jezero i u kružnoj stazi oko jezera uživamo predivnoj prirodi. Nakon obilaska odlazimo do vidikovca Čurevac odakle se pruža vidik na najdublji kanjon Tare (drugi po dubini u svijetu) Nažalost kišica koja je nas malo pratila nije nam dala da uživamo u vidiku. Po silasku sa vidikovca odlazimo do mosta na Đurđević Tari. Ovdje ručamo specijalitete hotela.

Četvrtak 25.06.2015.

Danas je u planu popeti se na Prutaš2393 m. Odlazimo kojmbijima do Todorevog doa gdje napuštamo vozila te strmo i neočekivano teško penjem do vrha koji se smatra najljepšim vidikom na Durmitorskima planinama, usput vidimo i divokoze. Nažalost uspon je jako težak tako da se nismo svi popeli na vrh posebno što je to jutro bilo –4C te je trava mjestimično bila skliska i smrznuta. Po silasku u dolinu odmaramo na livadi gdje beremo planinski čaj i kupujemo sir kod pastira u dolini. Nakon izležavanja od par sati neki su i izgorili na planinskom suncu odlazimo na kavu u Žabljak i večeru u domu.

Petak 26.06.2015.

Nakon doručka danas odlazimo na Crvenu gredu2175 m. Vodi nas domaćin Goran. Ovaj puta staza i sami vrh nije zahtjevan tako da svi uspijevamo popet vrh. Nakon do sada zahtjevnih uspona ovo je bilo lako, tako da je pala odluka da se nakon večere ode u Žabljak na kuglanu malo kuglati.

Subota 27.06.2015.

Danas idemo na Oblu glavu i ledenu pećinu. Vodi nas Domačinov sin Jovan koji se vratio sa Prokletija gdje je vodio Varaždince. Krećemo pješice od doma iznad Crnog jezera prema Katunu i dalje do vrha. Umorni od prošlih tura dolazimo do Katuna, gdje smo se dogovorili da se ide samo do pećine jer je stijena do vrha sigurno mokra i skliska. Te većina odlazi do pećine a manja grupa se vraća nazad do doma. Nakon večere opraštamo se od domaćina gdje izmjenjujemo poklone odlazimo ponovo na kuglanje.

Nedjelja 28.06.2015.

Danas je povratak kući. Doručkujemo i pakujemo se te odlazimo do Sarajeva na čevape, baklavu, halvu, rahatluk i tursku kfu. U sarajevu se zadržavamo oko dva sata te preko Zenice dolazimo do Slavonskog Broda i dalje do Lipika gdje pijemo još jednu zajednički kavu.

Tako je protekla naša turneja po Crnoj Gori i Durmitoru. Više kako nam je bilo pogledajte na fotogaleriji od preko 140 fotografija, a film je u postupku montaže.