četverodnavni izlet na srednji i južni velebit

Organiziramo četverodnevni izlet na Sjeverni, Srednji i Južni Velebit od 15. do 18.lipnja 2017.

Ide se sa dva kombija. Noćimo dvije noći u planinarskoj kući Mrkvište te jedno noćenje u planinarskoj kući Vila Velebita na Baškim Oštarijama.

Ovaj izlet je planiran i kao radna akcija na uređenju naše planinarske staze na Šatorini.

Okvirna cijena je oko 200 kn +160(3 noćenja)=360 kn

Cijena je na bazi 18 polaznika

INFORMACIJE I PRIJAVE te uplata akontacije od 100 kn kod vodiča: Borislav Černi 098 325 508

Prijave se zaprimaju do popunjenja kombija

ZAHTJEVNOST IZLETA: kondicijski teško, tehnički nezahtjevno

 VAŽNA NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

DETALJNIJI PROGRAM:

PLANA AKCIJE I IZLETA ZA SJEVERNI, SREDNJI I JUŽNI VELEBIT, OD 15.-18. LIPNJA 2017.

15.06. – četvrtak

Polazak iz Pakraca u 6 sati. Putovanje auto cestom uz pauze po potrebi. Silaz sa ac u Gospiću u kome ćemo obaviti potrebnu nabavku dodatnih namirnica. Naredno tradicionalno usputno odredište je punionica Velebitskog piva u Donjem Pazarištu. Stajemo i na daleko poznatoj Štirovači, na izvoru. Zatim do pl.kuće Mrkvište (1276 m) koja se nalazi na razmeđi sjevernog i srednjeg Velebita. Ovdje ćemo noćiti naredne dvije noći. Kućom upravlja HPD „Zavižan“ iz Senja.
Iza smještaja u pl.kući, prašimo makadam cestom do Velikog Kozjaka (1629 m) na sjevernom Velebitu. Vožnje je 20ak minuta. Pješačenje po impresivnom stjenjaku Kozjaka trajat će oko 1:30 h. Iza toga vožnja dolje do podnožja Hajdučkih i Rožanskih kukova (strogog prirodnog rezervata…) i do travnate romantične doline Velikog Lubenovca, koji će vas vjerojatno očarati i takvi budete ostali zauvijek…
Tko želi bit će mu omogućen uspon na Krajačev vrh 1659 m (Ivan Krajač-idejni začetnik tzv. “Premužičeve“ staze, zaštitio je 1929.godine našu prašumu na Muškom bunaru na Psunju, šumu Dundo na otoku Rabu, Plitvička jezera itd. …). Ukupno nešto više od 2 sata hoda.
Povratak u pl.kuću Mrkvište, uz usputni obilazak pl.kuće Alan (1340 m).

16.06. – petak

Odlazak na uređenje naše planinarske staze na srednjem Velebitu. Vožnja makadam cestom do lokacije Dokozina plan. Dalje pjehaka do Šatorine (1622 m) najvišeg vrha sr. Velebita, uz usputno čišćenje pristupne pl.staze od stijenja i grana. Do Šatorine je 1:30 h, lijepom građenom pl.stazom, poput Premužićeve. Iza rituala ovjere dnevnika i fotografiranja na vrhu, silazimo natrag do križanja pl.staza, odvojka za Matijević brijeg, odakle počinje naša staza. Ekipa A ostaje na ovome križanju pl.staza obraditi već postojeći metalni putokazni stup, s njega će skinuti stare i učvrstiti će nove putokaze i na kraju premazati učvršćeni stup crvenom bojom. Nakon odrađenog posla, napravit će kružnu turu na relaciji Matijević brijeg, pl.skl. Ograđenica 1400 m (gdje će sačekati ekipu B!) i zajedno ćemo se spustiti na Dokozina plan do vozila. Sveukupno još 2:30 h hoda za ekipu A.
Ekipa B očistit će našu stazu u cijeloj njenoj dužini, od stijenja i granja, dodati koju markaciju ako nedostaje, izmijeniti će putokaze i ploče na lokaciji križanja pl.staza kod izvora Gornje Korito na Premužićevoj stazi i spustiti se dolje do šterne Donjeg Korita u zaselku Mlinište, gdje završava naša staza. Za ekipu B nešto više posla i najmanje 4 sata hoda.

17.06. – subota

Odlazak sa Mrkvišta u 8:30h. Preko Gospića, sela Rizvanuše i Zovinovca do pod Visočicu (1615 m) na južnom Velebitu. Uspon pored nove pl.kuće pod Visočicom do samog vrha traje
oko 2 sata. Povratak natrag do vozila i pravac za Baške Oštarije. Smještaj u pl.kući Vila Velebita 927 m kojom gospodare planinari iz HPD „Željezničar“ Gospić. Kuća je elektrificirana, ima vodu, tuševe… Biti će vremena da se obiđu znamenitosti na Baškim Oštarijama (Kubus, vrh Basača, pl.kuća „Prpa“, novi motel sa dobrom ugostiteljskom ponudom, stari hotel Velebno, a tko želi može zaletjeti i na neki od bližih vrhova.

18.06. – nedjelja

Obilazak nekih od okolnih vrhova srednjeg Velebita ( Velinac 965 m, Ljubičko brdo 1320 m, Metla 1288 m, Kiza 1274 m, Grabar ?, Veliki Sadikovac 1286 m (južni Velebit).
Povratak za Slavoniju po dogovoru.

SA SOBOM JE DOBRO IMATI:
– osobne dokumente, novaca
– opremu i drugo prilagođeno vremenskim uvjetima i osobnim potrebama
– vreću za spavanje, 1. pomoć (vodič!)
– foto aparat, štapovi za planinarenje
– nešto jela i tekućine
– tolerancije, strpljenja i pažnje za druge i za sebe
– dnevnike planinarskih obilaznica (Planinarski dnevnik, Hrvatska planinarska obilaznica, Hrvatske planinarske kuće, Fokina planinarska obilaznica, Velebitski planinarski put, Lički gorski biseri i druge.
Sastavio:
ŽARKO ROČEK

Što nas očekuje u foto galeriji: