24.memorijalni pohod “fokinom stazom 1991”

Tradicionalni 24. memorijalni pohod ” Fokinom stazom 1991″. u našoj organizaciji 14. prosinca 2019. okupio je preko 300 planinara i sudionika pohoda iz 21 planinarskih društava, članova HGSSa te braniteljskih udruga iz Bjelovara
Nakon okupljanja na trgu ispred muzeja sudionike smo počastili kruhom namazanim mašću i pekmezom te rakijom.
I ove godine smo prije polaska ponudili uobičajenu propagandnu ponudu : nekoliko vrsta planinarskih naljepnica, planinarske razglednice, društveni plan izleta i drugih aktivnosti za 2020. godinu, pečat planinarskog pohoda, kape, knjigu o povijesti pakračkog planinarstva autora Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice, dnevnik planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem, druge dnevnike planinarskih obilaznica, kartu Psunja u izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja.
Prije pohoda sudionici su imali priliku besplatno pogledati impresivni stalni izložbeni postav vojne i ratne povijesti koji je uspostavljen velikim trudom pakračkog profesora Marija Tušeka, isto tako je i muzej Grada Pakraca otvorio svoja vrata.
U 10 sati je formirana kolona te smo krenuli uobičajenom trasom do spomenika na mjestu pogibije Marijana Kulhavog-Foke te još šestoricu bjelovarskih branitelja Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša koji su poginuli 29. prosinca 1991. godine u istočnim pakračkim vinogradima prilikom akcije “Alfa” oslobađanja okupiranog područja .
Prije dolaska do spomenika zastajemo kod obitelji Srečka Brusa koji svake godine sudionike počasti domaćim specijalitetima.
Kao i svake godine kod spomen obilježja na mjestu pogibije branitelja u istočnim Pakračkim vinogradima položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Vijence su položili predsjednik Gradskog viječa Miroslav Ivančić ispred Grada Pakraca i predsjednik našeg društva Zoran Milaković-Zoka koji se zahvalio svim sudionicima što su se odazvali kako bi zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, a Miroslav Ivančić izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost planinarskom društvu, kao i svim sudionicima pohoda što na ovaj način izražavaju poštovanje i sjećanje na pakračkog planinara Marijana Kulhavija-Foku, koji je poginuo u obrani svog grada i domovine te njegove poginule suborce iz Bjelovara koji su poginuli braneći Pakrac, a time i čitavu domovinu.
Pohod je završio uobičajenim druženjem u planinarskom domu na Omanovcu uz nezaobilazni planinarski grah i topli čaj.

HVALA SVIMA KOJI SU SVOJOM UČEŠČU U POHODU UVELIČALI OVU NAŠU MANIFESTACIJU!