21.Memorijalni pohod Fokinom stazom

Tradicionalni 21. memorijalni pohod Fokinom stazom 1991. u našoj organizaciji 17. prosinca 2016. po sunčanom ali hladnom vremenu okupio je oko 300 planinara i sudionika pohoda iz 42 planinarska društva te 7 raznih udruga.
Nakon okupljanja na trgu ispred muzeja sudionike smo počastili kruhom namazanim mašću i pekmezom te rakijom.
Prije pohoda sudionici su imali priliku besplatno pogledati impresivni stalni izložbeni postav vojne i ratne povijesti koji je uspostavljen velikim trudom pakračkog profesora Marija Tušeka.
U 10 sati je formirana kolona te smo krenuli uobičajenom trasom do spomenika na mjestu pogibije Marijana Kulhavog-Foku te još šestoricu bjelovarskih branitelja Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša koji su poginuli 29. prosinca 1991. godine u istočnim pakračkim vinogradima prilikom akcije oslobađanja okupiranog područja “Alfa”.
Prije dolaska do spomenika zastajemo kod obitelji Srečka Brusa koji svake godine sudionike počasti domaćim specijalitetima.
Kao i svake godine kod spomen obilježja na mjestu pogibije branitelja u istočnim Pakračkim vinogradima položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Vijence su položili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević ispred Grada Pakraca i predsjednik PD „Psunj“ Pakrac Zoran Milaković. Nakon polaganja vijenaca planinarka iz Bjelovara Milka Matoš povela je zajedničku molitvu za poginule branitelje.

Naš predsjednik Zoran Milaković zahvalio se svim sudionicima što su se odazvali kako bi zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima. Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost planinarskom društvu, kao i svim sudionicima pohoda što na ovaj način izražavaju dužno poštovanje i sjećanje na pakračkog planinara Marijana Kulhavog-Foku poginulog u obrani svog grada i domovine te njegove poginule suborce iz Bjelovara koji su poginuli braneći Pakrac, ali i cijelu Hrvatsku.
Pohod je završio uobičajenim druženjem u planinarskom domu na Omanovcu uz nezaobilazni planinarski grah i topli čaj.

Članovi našeg društva zahvaljuju se svim učesnicima ovogodišnjeg pohoda.

Pogledajte film Mladena Smolčeca