Zimski uspon na Zavižan 2015.g.

U snježnim nanosima Velebita s pogledom na kvarnerske otoke

Osam planinara iz Lipika i Pakraca, članova PD „Psunj“ i PD „Lipa“, a među njima i dvojica pripadnika HGSS stanice Požega, u organizaciji Visokogorske sekcije PD „Psunj“ Pakrac izvelo je zimski uspon do planinarskog doma „Zavižan“ pritom obišavši nekoliko vrhova u okolici doma od 21. do 22. veljače.

Zimski uspon na Zavižan

 „Usprkos očekivanim lošim vremenskim uvjetima, snijeg i hladno vrijeme, zimski uspon na Zavižan uspješno je izvršen. Iskoristili smo priliku koju su nam vremenske okolnosti dopustile i prvog dana obišli neke od vrhova s predivnim pogledom u okolici doma te se spustili kroz botanički vrt na Zavižanu do doma.“, rekao je Pakračanin Zoran Milaković, organizator puta i glavni vodič zimskog uspona. Milaković je također pripravnik HGSS-a u Stanici Požega, a osim njega na usponu iz požeške stanice HGSS-a bio je Lipičanin Blaž Skender.

Planinari su se kretali trasom staze koja je bila prekrivena s50 cmvisokim snježnim pokrivačem, a u okolici doma na Zavižanu snježni nanosi mjestimično su bili visoki između150 cm i 2 metra.

Uspon su započeli 21. rujna iz zaseoka Oltari koji se nalazi na 940 metaraiznad razine mora uz prometnicu Senj-Krasno-Otočac. Nakon kraćeg predaha u planinarskom domu na 1594 metaranadmorske visine kako bi iskoristili sunčano i vedro vrijeme obišli su vrhove Zavižanska Kosa (1622 m) i Balinovac (1601 m). Sljedećeg dana, 22. veljače, praćeni snježnim oborinama nošenim sjevercem popeli su se na Vučjak (1645 m). Nakon silaska s vrha iznad planinarskog doma pozdravili su se s Antom Vukušićem, domarom i meteorološkim motriteljem na Zavižanu, te su započeli svoj povratak u Oltare.

                                                                                                                             Antun Ciglenečki