TRODNEVNI IZLET NA UČKU

TRODNEVNI IZLET NA UČKU

U petak 6.travnja polazimo na planirani trodnevni izlet na Učku. Prognoza nam ide na ruku te kombijem nas osmorica  odlazimo oko 14 sati prema našem odredištu. Ovaj puta baza i smještaj nam je planinarska kuća Skitača kojom upravlja PD „Skitaci“iz Labina. Idemo autocestom prema Rijeci gdje na Grobniku kupimo još i Tomislava i kompletni nastavljamo prema selu Skitači. Oko 18:30 sati stižemo do našeg odredišta. Kod planinarske kuće nas dočekuju dvije ljubazne članice PD „Skitaci“. Raspakiravamo stvari ismještamo se po sobama. Uz vatru na ognjištu kuju smo naložili umorni od puta nastavljamo se ugodno družiti sa domaćicama.
U subotu 7.travnja nakon jutarnjeg rituala kombijem odlazimo do Plomina odakle pješice penjemo na Sisol (835m). Staza vodi protupožarnom cestom gdje kasnije nastavlja planinskom livadom i šumarkom do malo zahtjevnijeg stjenovitog dijela do vrha. Ova staza inače se obiđe za oko 3 sata, ali nama se nije žurilo pa smo uživajuće hodali do vrha oko 3:50 sati. Na vrhu slijedi ustaljena procedura ovjera dnevnika fotografiranje i malo duži odmor. Vodič Boro je imao i mali protokol te je Tomislava krstio te mu dao planinarsko ime po njegovom djedu kojeg smo mi planinari zvali Grom. Tako je Tomislav sada postao Gromić. Nakon odmora spuštamo se nazad do kombija i vračamo se nazad u Skitaču. Usput kupujemo stvari koje nam nedostaju za večeru. Dolaskom u dom svi se hvatamo posla oko pripreme zajedničke večere. Na meniju je bila juha roštilj pečene pole krumpira prepečeni kruh i miješana salata. Umorni i siti odlazimo na noćenje.
U nedjelju 8.travnja ustajemo malo ranije i napuštamo Skitaču te se vozimo do Tuluševice sela iznad Lovrana. Odavde laganom i vrlo lijepom stazo penjemo na Knezgrad ( 612m). Na vrhu kratko odmaramo i ovjeravamo dnevnike. Spuštamo se polako usput tražeći Šparoge. Iz Tuluševice nastavljamo preko Lovrana, Ičićia i kombijem vozimo se na Vojak (1394m). Uz put srećemo puno izletnika i planinara koji penju na vrh ili silaze sa Vojaka iako uz cestu i na vrhu još ima neotopljenog snijega. Na vrhu zatečemo puno planinara i izletnika koje je predivno vrijeme izmamilo na svježi zrak. Sa Vojaka sa vračamo prema Rijeci i usput kratko zastajemo kod planinarske kuče „Poklon“. Iznad Rijeke ostavljamo Tomislava i nastavljamo uz pokoje stajanje za Pakrac gdje stižemo oko 18 sati.

Taj vikend kad smo bili na Učkoj bilo je i drugih aktivnosti u našem društvu. Tako je u subotu 7.travnja bila radna akcija na izradi novih putokaza, a u nedjelju 8.travnja jedna ekipa boravila je na Kleku dok je manja grupa planinarila po Sljemenu. U Velikoj su naši vodiči imali i vježbu.

UČKA

KLEK