Trodnevni izlet na srednji Velebit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
SREDNJI VELEBIT

Organiziramo trodnevni izlet na srednji Velebit 16.- 18. rujna 2016.
Prijevoz: Kombijima
Noćenje: U planinarskoj kući Mrkvište
Prehrana: iz ranca ili po dogovoru
Cijena: Prijevoz zavisno od broja učesnika oko 100 kn
Noćenje 40 kn X 2 = 80 kn

Prijava i informacije kod vodiča: Borislav Černi 098 325 508 ili na E-mail društva pakrac@pdpsun.hr
PROGRAM:

PETAK, 16.09. – dan za putovanje i smještaj

Polazak iz Pakraca u 16 sati sa parkinga ispred trgovačkog centra Mercator. Putovanje auto cestom uz stajanja po potrebi. Izlazak sa AC u Gospiću. Opskrba u gradu ukoliko je neophodna. Odlazak do mjesta Donje Pazarište u kome ćemo usput posjetiti punionicu Velebitskog piva. Preko Štirovače (gdje možemo natočiti svježe izvorske vode) do planinarske kuće Mrkvište (1276 m) koja se nalazi na sastavu sjevernog i srednjeg Velebita. Smještaj u spavaonice, večerat ćete ono što si ponesete i priredite, na noćenje u 22 sata. Ponijeti vreće za spavanje, svjetiljke i koju svijeću. Pl.kuća (bivša je šumarska lugarnica) građena je od drveta, prizemnica, nema električnu energiju, koristi se voda iz cisterne (kišnica), kuhinja je prostrana i dobro opskrbljena sa suđem i inventarom, njome gospodare planinari iz Senja.

SUBOTA, 17.09. – dan za planinarenje s radnim zadacima

Buđenje u 6 sati, jutarnja higijena, doručak, pakovanje naprtnjača i ostalog za današnji dan. Polazak od pl.kuće u 7 sati. Vožnja do iznad vrha Veliki Kozjak (1629 m).Obilazak ovog zanimljivog stjenovitog vrha kojem ćete se rado vraćati, a koji se nalazi iznad romantične doline i travnate kotline Veliki Lubenovac, trajat će oko 1,5 sat.Slijedi vožnja do lokacije Dokozina plan odakle ćemo na planinarenje uz malo neophodnog planinarskog rada.
Usputno lagano čišćenje građene planinarske staze koja datira iz vremena gradnje poznate Premužičeve staze. Staza je dobro građena i kao takva ugodna je, lagana, lijepa i sigurna za planinarenje. Do našeg odredišta, vrha Šatorine (1622 m) najvišeg vrha srednjeg Velebita ima oko 1:20 h.
PRVI radni zadatak obavit će ekipa koja neće ići dalje od Šatorine. To će biti sanacija metalnog putokaznog stupca i postavljanje novih putokaza na donjem križanju pl. staza ispod Šatorine, na odvojku prema Matijević brijegu, na stazi koju od 2000. godine održava naše planinarsko društvo…
DRUGI radni zadatak je znatno zahtjevniji iz razloga što se mora puno više propješačiti da bi se on obavio. Ekipa koja to bude rješavala mora prijeći „preko“ Matijević brijega i spustiti se do križanja pl.staza kod izvora Gornje Korito (1135 m) na Premužičevoj stazi. Obavit ćemo ovdje izmjenu derutnih putokaza i malo očistiti i popraviti ovaj stari kaptirani izvor. Povratak natrag bit će uz Premužičevu stazu te preko pl.skl. Ograđenice (1400 m) do Dokozina plani gdje ćemo se za otprilike 4,5 sata naći sa ekipom od Šatorine.
Slijedi povratak do pl.kuće Mrkvište i priprema zajedničke večere; juhica + good Laletov roštilj, uz Velebitsku pivicu i ostale tekućine. Druženje uz logorsku vatru i zborno pjevanje dok nas koljena ne počnu zebst ili dok ne zašuška medo gore s brda kao zadnji put, he he…

NEDJELJA, 18.09. – dan za lunjanje tj. „pustimo mozak na pašu“

Buđenje i polazak s Mrkvišta po dogovoru od sinoć…
Usputni obilazak Štirovače (uz točenje svježe vode i gdje ću postaviti jedan bitan putokaz…). Stajemo kod pl. kuće Kugina kuća i kod pl.skl. Skorpovac. Iza toga obilazak primorskog vrha Velinac (965 m) do kojeg ima 1 sat hoda. Pa na drugu stranu na Budakovo (1317 m) i Prikinuto brdo, na Bačić kuk (1304 m), s kojeg dolje do Bačić dulibe do pl.kuća Ane i Kate (862 m). Preko Došen dabra do pl.kuće Ravni dabar (723 m) gdje nas čeka prevoz. Ukupno oko 4 sata hoda. Odlazak na Baške Oštarije (924 m). Obilazak Kubusa i vidikovca, te pl.kuća Prpa i Vila Velebita. U adaptiranoj i nadograđenoj zgradi stare seoske osnovne škole na Baškim Oštarijama otvoren je objekt sa dobrom ponudom jela i pića gdje možemo malo odsjesti pred polazak za Slavoniju… Na AC priključit ćemo se u Gospiću.

Obići ćemo brojne kontrolne točke navedenih planinarskih obilaznica:
Hrvatska planinarska obilaznica, Hrvatske planinarske kuće, Fokina planinarska obilaznica, Velebitski planinarski put, Velebitska obilaznica, Planinarski put Velebno, Organizatori Dana hrvatskih planinara i druge…

Plan sastavio Žarko Roček i može se mijenjati.

Pogledaj KARTU

U prilogu malo fotki: