Radna akcija i otvaranje „Petrakovog kutka“ i pecare

U subotu 27. listopada ispred Planinarskog doma „Omanovac“ naši članovi i njegov predsjednik Zoran Milaković-Zoka svečano su otvorili novoobnovljenu sjenicu „Petrakov kutak“. Sjenicu danas krasi novi krov, ručno izrađen osmerokutni stol s osam pripadajućih stolica, a ukrašena je i ručno izrađenim visećim cvijetnjacima. Uz svečano rezanje vrpce, sjenicu smo „krstili“ otvaranjem pjenušca i pjevanjem himne. Na dovršetku radova i svečanom otvorenju novoobnovljene sjenice našem društvu čestitala je Marija Boltek, zamjenica upraviteljice za razvojne programe Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koja radi obaveza koje su je odvele na drugi kraj države nažalost nije mogla biti prisutna prilikom svečanosti otvorenja.
Obnova sjenice, kako je planinari zovu saletl, koja se nalazi u neposrednoj blizini dječjeg igrališta, a nasuprot prednjeg pročelja planinarskog doma „Omanovac“, financirana je iz sredstava pristiglih iz regionalnog programa Zaklade za razvoj civilnog društva kroz natječaj „Naš doprinos zajednici“. Radi se o jedinom decentraliziranom natječaju Nacionalne zaklade kojim se već petnaest godina daje doprinos razvoju građanskih akcija u lokalnim zajednicama. U skladu s uvjetima raspisanog natječaja, pod građanskom akcijom se podrazumijeva jednokratna akcija koja potiče na aktivizam te poboljšava uvjete življenja u lokalnoj zajednici, a koju mogu prijaviti udruge, ustanove i zaklade.
Ovaj projekt je naše planinarsko društvo kandidiralo, za cjelovitu restauraciju sjenice koja je uključivala izradu novog krova i ručno izrađenog osmerokutnog stola s osam stolica odobreno je 11.000 kuna, a radove koji su počeli u rujnu i za koje je predviđeni rok završetka bio kraj listopada, u roku su izveli članovi Planinarskog društva Psunj uz pomoć građana i volontera prijatelja društva.
„PETRAKOV KUTAK“ ime je dobio prema Stjepanu Petraku, koji je nakon drugog svjetskog rata obnašao dužnost prvog predsjednika ondašnjeg planinarskog društva „Brezovo polje“ (današnje planinarsko društvo „Psunj“) i koji je u svojem mandatu započetom 1953. godine potaknuo gradnju Planinarskog doma na Omanovcu, umjesto obnavljanja zapaljenog Doma Josipa Svobode na Velikoj Poljani. Stjepan Petrak je preminuo 1958. godine, a članovi Društva su zajedno s novoizgrađenim domom 1963. godine njemu u spomen izgradili sjenicu na lokaciji „Petrakov kutak“.

Obavljali smo i završne radove oko doma kao što su čišćenja oluka spajanje pecare na el. mrežu, čišćenje i sadnja cviječa te ostale redovne radove. Na kraju smo se i počastili roštiljem.