Prvomajski vikend na Rabu i Pagu (1.-2.5.2021.)

Za prvomajski vikend od 1. do 2.5.2021. godine ubačen je van godišnjeg plana, izlet na jadranske otoke Rab i Pag. Skupilo se 15 odvažnih da iskuse kamenite staze dva sjeverno-jadranska otoka. Iz Pakraca i Lipika krenulo nas je 12, 9 unajmljenim kombijem i troje autom. Još su iz Zagreba krenuli autom prema Stinici, Alen i Kristina, a u Stinici nas je dočekao Željko koji je stigao s Paga. U trajektnu luku za otok Rab stigli smo prema planiranoj satnici da se ukrcamo na trajekt u 9,15 h. Na Rab smo prešli samo s kombijem jer se šestero odlučilo za dužu turu od Mišnjaka do Kamenjaka (408 m), a preostalih devetero za malo kraću stazu od Lopara na Kamenjak. Svi bi se trebali sastati na vrhu pa spustiti prema Mundanijama i gradu Rabu pa zvati taxi da vozač ode po kombi u Lopar. Šestorka (Antun, Željko, Dorian, Kristina, Alen i Goran) su duž istočne obale otoka kroz uvale Mag i Vadiškala te preko Srednjaka (331 m) na Kamenjak stigli za oko 6 sati. Dok su preostali devetero (Stevo, Zoka, Dijana, Jozefina, Martina, Ivana, Predrag, Darinka i Olivera) na Kamenjak iz Lopara stigli za oko 4 sata.

S rajske plaže u Loparu krenuli su stazom koju je sagradio Ante Premužić, graditelj još poznatijih velebitskih staza i cesta.

Jedan krak Premužićeve staze na Rabu spaja naselja Lopar i Supetarsku Dragu, dok drugi krak prolazi uz obale oko Kampora. Sagrađena je 1930-ih godina nakon što je već bila napravljena velebitska premužićka od Zavižana do Baških Oštarija.

Obje grupe su stigle na vrh u razmaku od 20-tak minuta, skupina iz Lopara stigla je prva. Nakon stanke na vrhu svi su krenuli prema Mundanijama i Rabu, a usput smo kontaktirali taxi-vozača koji je prevezao Stevu iz Mundanija u Lopar po kombi. Dok je Stevo išao iz Lopara, ostali su svi već bili u Rabu i tražili zgodan kafić u kojem se može sjesti i okrijepiti. No, ugostiteljska ponuda u Rabu izvan sezone u „para-normalnim“ uvjetima nije bila baš i neka. Kad je Stevo stigao u Rab, u dvije skupine prebacili smo se do Mišnjaka, druga skupina na trajektu je bila taman kad je počela prognozirana kiša za tu večer. Svi smo se ponovno okupili u planinarskoj kući M. Hirtz (26 m) u Jablancu, možda najnižem planinarskom objektu u Hrvatskoj. Domar Slavko Melnjak (HPD MIV Varaždin) stigao je tijekom u Jablanac i sa skupinom dobrovoljaca počeo s pripremama planinarske kuće za novu sezonu koja je baš počela te subote.

Za drugo jutro dogovoren je polazak u 7,10 h iz Jablanca da stignemo na trajekt za Pag oko 8 h. Kiša koja je počela padati prethodne večeri tijekom noći se dobro ispadala da je jutro osvanulo gotovo potpuno vedro. Na križanju za Metajnu kod farme magaraca se nalazimo sa Željkom, koji preuzima ulogu vodiča po otoku. Do istog mjesta dolazi isto dr. Goran Sarajlić koji je nakon Raba otišao u Vodice kod svoje djece. Pod Željkovim vodstvom prvo se ide do plaže Ručica kod Metajne gdje započinje poznati „Life on Mars trail“, staza duga 15 do 20 kilometara kroz vanzemaljske pejsaže otoka Paga.

Prolazimo onaj ljepši dio uz plaže Ručica i Beritnica do plaže Slana gdje počinje mala feratica duga 100-njak metara po stijeni iznad morske vode. Iznad plaže Slana na kojoj smo napravili odmor, nalazio se zloglasni ustaški koncentracijski logor Slana. Logor Slana je djelovao od lipnja do kolovoza 1941. godine kada je zatvoren na zahtjev talijanskih okupacijskih vlasti. Tijekom kratkog tromjesečnog razdoblja ustaše su u logoru Slana pobili izrazito mnogo Židova, Srba i Hrvata. Nakon zatvaranja logora Talijani su iz grobnica ekshumirali 791 žrtvu koje su bile plitko zakopane i zbog sanitarnih razloga leševe zapalili. Od tih leševa bilo je: 407 muškaraca, 293 žena, 91 djece u dobi od 5 do 14 godina, među njima jedno dijete od 5 mjeseci.

Nakon povratka na plažu Ručica odlazi se iz Metajne do auto-kampa u Šimunima. Ovdje se rastaje od Alena i Kristine koji trebaju ranije stići u Zagreb. Od preostalih neki se odlučuju osvježiti na plaži auto-kampa, ali većina kreće na jednosatnu šetnju do najvišeg vrha otoka, sveti Vid (349 m).

Nedjelja je vedra i sunčana, s vrha puca predivan pogled na cijeli Velebit, susjedne kvarnerske otoke te sve do Ravnih Kotara, Vira, zadarskih otoka i dalje.

Silazi se s vrha i kreće na put, ide se kroz grad Pag prema paškom mostu te se uključuje na auto-cestu kod Posedarja i uz par usputnih zaustavljanja stiže do Pakraca oko 21 sat.

Fotogalerija:

Foto: Stevo, Dijana, Kristina, Darinka, Dorian, Predrag, Jozefina, Antun.

Video s ture: Mišnjak-uvala Mag-uvala Vadiškala-Srednjak-Kamenjak-Mundanije.

Video s ture: Life on Mars.

Video s ture: Šimuni – sveti Vid (349 m) i natrag.