PLANINARSKI PUT PSUNJEM-prvi izlet

Skenderovci (Brod) – planinarski dom Omanovac
(prvi od pet izleta)

U nedjelju 19. veljače 2017. godine, krećemo sa obilaskom naše novo uspostavljene planinarske obilaznice pod nazivom Planinarski put Psunjem.

Okupljanje i polazak je iz središta sela Skenderovci-Brod, u 8 sati.
(Središte sela prepoznatljivo je po kamenom uzidanom spomeniku bez obilježja. Iz smjera Pakraca do Skenderovaca-Brod dolazi se asfaltnom cestom preko sela Japage i Šeovice i ima 4,5 kilometra vožnje. Od Lipika selu Skenderovci-Brod prilazi se smjerom od benzinske crpke prije sela Donji Čaglić, te Bukovčanskom cestom i ima ukupno 4 kilometra vožnje.)

KRATAK OPIS TRASE: Planinarski put Psunjem počinje u središtu sela Skenderovci-Brod (160 m). Markiranom planinarskom stazom za 45 minuta laganog hoda dolazimo do KT1 PP Psunjem, planinarskog skloništa Točkica (282m) od lipičkih planinara, koje se nalazi u zaselku Gagići. Od Točkice se dalje nastavlja prema KT2 Duge međe (425m), do koje dolazimo za 1 sat hoda. Od Dugih međa dalje preko izvora Begovac, Begovače i prijevoja Kriva breza (433 m). Do KT 3 Cvijina staza (350) idući od Dugih međa doći ćemo za 1:30 sati hoda. Spuštamo se i dalje niz Cvijinu stazu, a zatim se penjemo planinarskom stazom preko Debelog rta do pl. doma Omanovac (655m), koji je KT4 našeg Planinarskog puta Psunjem. Od KT3 Cvijina staza do pl. doma Omanovac doći ćemo za 1:30 sati hoda. Na Omanovcu završava naš prvi izlet po ovogodišnjem planu obilaska Planinarskog puta Psunjem.

PREHRANA: Iz vlastitih naprtnjača.

VODA: Dostupna na izvoru Točak kod pl.skloništa, na izvoru Begovac ispod Begovače i na izvoru ispod Debelog rta.

ZAHTJEVNOST IZLETA: kondicijski otežano, tehnički nezahtjevno
TRAJANJE ČISTOG HODA: Oko 5:30 sati (pauze za odmore nisu uračunate u satnicu!)
OPREMA: Planinarska obuća i odjeća, planinarski štapovi za pješačenje, oprema u slučaju kiše, sve primjereno vremenskoj prognozi i vlastitim potrebama.

BITNO: Sa sobom ponesite dnevnik planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem koji se može nabaviti u našem društvu. Također je dobro imati i slijedeće dnevnike: Planinarski dnevnik, Hrvatske planinarske kuće i Slavonski planinarski put.

VAŽNA NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvijete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.
INFORMACIJE I PRIJAVE KOD VODIČA IZLETA – Zoran Milaković 098 185 00 88