Održan 25. memorijalni pohod Fokinom stazom

Nakon prošlogodišnje stanke i otkazivanja tradicionalnog planinarskog pohoda u subotu, 18. prosinca 2021. godine, održan je 25. memorijalni pohod Fokinom stazom posvećen obilježavanju pogibilje pakračkog planinara Marijana Kulhavija-Foke i šestorice Bjelovarčana krajem prosinca 1991. godine.

Kao i ranijih godina tradicionalno planinarsko okupljanje započelo je  u središtu Pakraca ispred zgrada gradskog muzeja i glazbene škole dočekom gostiju iz drugih planinarskih društava.

Ove godine pozivu su se odazvali planinari i planinarke iz planinarskih društava “Učka” iz Rijeke, “Bilogora” iz Bjelovara, “Bršljan Jankovac” iz Osijeka, “Nazarje” iz Slovenije, “Lipa” iz Lipika, “Gojzerica” iz Požege, “Grafičar” iz Zagreba, “Mališćak” iz Velike, “Matica” iz Zagreba, “Kapela” iz Zagreba, “Lipa” iz Sesvete, “Petrov vrh” iz Daruvara, “Strmac” iz Nove gradiške, “Bilo” iz Koprivnice, “Zmajevac” iz Novske, “Japetić” iz Samobora, “Željezničar” iz Zagreba i “Sokol” iz Feričanaca. Osim planinarskih društava i ove godine su stigli članovi udruga UHDR Bjelovar i Udruge pripadnika specijalne jedinice policije Omege iz Bjelovara. Nakon dobrodošlice s tradicionalnim planinarskim doručkom povorka je krenula gradskim ulicama prema crkvici sv. Roka i Pakračkim vinogradima te dalje do spomen obilježja Marijanu Kulhaviju-Foki i šestorici Bjelovarčana. Ove godine ipak je izostala redovita stanka kod kuće obitelji Brus gdje su prijašnjih godina Srećko Brus i članovi njegove obitelji dočekivali planinare sa toplom zakuskom i napitcima. No, iako je to ovaj put izostalo povorka se ipak zaustavila ispred kuće obitelji Brus te je predsjednik društva Zoran Milaković uručio zahvalnicu i prigodni poklon Srećku Brusu kako bi se ispred PD “Psunj” Pakrac zahvalio za višegodišnje gostoprimstvo.  Povorka je zatim nastavila do spomen-obilježja gdje je odana počast i održana molitva. Dalje se krenulo trasom Fokine staze do odmorišta Tromeđa te nakon stanke za odmor preko Ploča do planinarskog doma “Omanovac”. Ispred planinarskog doma sudionike pohoda dočekao je tradicionalni planinarski grah te se druženje nastavilo uz topli obrok.

Fotogalerija: