Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a (19.-20.11.2022.)

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. – 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Zbor vodiča je savjetodavno tijelo vodičke službe HPS-a koje sačinjavaju svi vodiči i vodiči pripravnici, a na njemu se raspravlja o stručnim temama od interesa za vodičku djelatnost u HPS-u. Organizator Zbora bila je Komisija za vodiče HPS-a a domaćin Stanica planinarskih vodiča Slavonija.

Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Nakon uvodnih riječi predstavljeni su Pravilnik Komisije za vodiče HPS-a, usvojen na 34. sjednici Skupštine 21. 5. 2022. te Postupak licenciranja vodiča u HPS-u, o kojemu je provedena tematska rasprava, a zatim je održana prezentacija o ulozi vodiča u provođenju općih planinarskih škola. Navedene prezentacije održali su Davor Rogina, Karoline Supina Vrabec i Dubravko Balent. Okupljenim vodičima svojim pohvalama i zapažanjima obratili su se predsjednik HPS-a Darko Berljak, voditeljica Radne skupine za osobe s invaliditetom u Vodičkoj službi HPS-a Kristina Marjanović i slijepi planinar Željko Brdal. Svi oni zahvalili su vodičima na njihovom angažmanu i postignućima te pozvali na daljnje unarjeđenje vodičke djelatnosti i uključivanje u iduće aktivnosti.

U večernjim satima u subotu održan je Aktualni sat, na kojemu su svi članovi Izvršnog odbora Komisije za vodiče i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar odgovarali na raznovrsna pitanja okupljenih vodiča. Vodiči su osobito pozvani da se suzdrže od vođenje po terenima i standardima za koje nisu odgovarajuće osposobljeni, te da znanja i vještine stječu putem odgovarajućih škola i tečaja u HPS-u. Više puta tijekom Zbora istaknut je značaj volonterskog vodičkog djelovanja u planinarskim udrugama u cilju podizanja razine sigurnosti kod kretanja i boravka u planinama. Na kraju aktualnog sata Zboru vodiča HPS-a obratili su se vodiči iz Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine. U nastavku Zbora, nakon večere, okupljene vodiče zabavljali su pakrački glazbenici tako da se druženje produžilo do kasnih noćnih sati.

Nedjeljni dio Zbora ispunila je kvalitetna vježba koju je vodio dr. Dario Švajda, na kojoj su vodiči obnovili ranije stečena znanja o prvoj pomoći. Istovremeno je održan i sastanak Komisije za vodiče HPS-a, na kojemu su usvojena izvješća Izvršnog odbora Komisije i stanica planinarskih vodiča te je pripremljen plan rada za 2023. godinu. Također su donesene odluke o postupku licenciranja i drugim temama od interesa za razvoj Vodičke službe HPS-a.

Zbor vodiča zaključili su riječima zahvale pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec i pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić (SPV Slavonije). Okupljeni sudionici ocijenili su Zbor vodiča vrlo uspješnim i dogovorili brojne zajedničke akcije u idućoj godini.

Tekst: web HPS-a (www.hps.hr)

Fotogalerija: