„MALO BRIJEGOM MALO DOLOM“

(Mali raj-sv.Pantelejmon-mlin Čendeš-Kapetanovo polje-opg Časić-Ploštine-Mali raj)
Okupljanje je 16.06.2018 u Pakracu ispred Konzuma u 9,00 sati. Ide se vlastitim prijevozom. Staza „Malo bijegom malo dolom“ je smještena na zapadnom dijelu općine Pakrac,manjim dijelom općine Lipik i Uljanik.
Početak staze je kod izletišta Mali raj pokraj sela Ploštine gdje je i predviđeno parkiranje automobila. Poljskim putem se nastavlja dalje te se skreće lijevo i spuštamo se u šumu. Nakon 1,5 km kretanja šumom izlazimo na zavoj ispod sela Toranj na asfaltnu cestu Toranj – Brekinska. Odavde se dalje krećemo putem u pravcu srednjevjekovne crkve sv. Pantelejmona. Tu je i najviša točka staze. Staza dalje vodi u pravcu križanja cesta Strižićevac- Kapetanovo polje i Toranj – Brekinska.
Dalje staza vodi uzvodno desnom stranom rijeke Bijele do prvog mosta gdje prelazimo isti i dolazimo do bivšeg mlina Čendeš. Od mlina se vraćamo do rijeke Bijele i uzvodno lijevom stranom se krećemo do sljedećeg mosta kojeg prelazimo i dolazimo do lovačkog doma u Kapetanovom polju. Nadalje se krećemo u pravcu gospodarstva Časić (vinogradi i podrum vina). Preko groblja sela Ploštine prolazimo kroz selo i poljskim putom završavamo kružnu stazu u Malom raju. Staza nije zahtjevna. Za cijelu stazu je potrebno oko 4 sata. Za ovu priliku hodat ćemo skraćenu stazu za koju je potrebno oko 3 sata. Valja ponesti u automobilu lakšu obuću (tenisice) možda bude malo bočanja ili badbinton, glazba i sl. Ručak i piće je osigurano iza 14,00 sati u Malom raju. Gablec i vodu treba ponesti u ruksaku.
Vodič i organizator: Matija Arbanas