Julijske Alpe: Viševnik i Triglav (12.-14.8.2022.)

Od 12. do 14. kolovoza 2022. godine, nakon 6 godina ponovno smo posjetili Triglav (2864 m), najviši vrh Slovenije i Julijskih Alpi. Na put u petak poslijepodne krenulo nas je 14. Poslije 20 h stigli smo u Koču pri Savici kod Ukanca na Bohinjskom jezeru gdje smo prenoćili kako bi ujutro mogli ranije krenuti s polazišne točke na Rudnom polju. Ujutro se rano dižemo i krećemo kombijima na Pokljuku u 6 h. S Pokljuke krećemo oko 7 h i 30 min na Viševnik (2050 m) gdje stižemo 2 h kasnije. S Viševnika se spuštamo prema Studorskom prevalu i dalje nastavljamo prema Vodnikovom domu na Velom polju. Pod Studorskim prevalom susrećemo malo veće društvo planinara iz Srbije (Planinarsko društvo Balkan) te dalje nastavljamo u vlakiću. U međuvremenu, počela je padati i kišica koja nas prati do Vodnikovog doma.

Kod doma je kiša prestala padati kiša pa možemo napraviti stanku za ručak na klupama ispred kako u domu više nije bilo mjesta. Nakon ručka krećemo dalje prema križanju ispod Planike i Kredarice. Od križanja prema Kredarici napredujemo usprkos naletima vjetra, ali vjetar se pod Kredaricom stišava. Oko 16 h stižemo pred maglom obavijen Triglavski dom na Kredarici. Smještamo se, večeramo i družimo do počinka u 22 h. Prije zalaska sunca razvedrilo se na Kredarici i ukazao se vrh uz posljednje zrake sunca.

Ujutro se dižemo u 5 h i 11 nas kreće na vrh u 6 h. Ispred nas je već krenulo nekoliko većih skupina pa sporo napredujemo prema vrhu, na mjestima se često mora stati i propustiti one koji već silaze. Na vrh stižemo za oko dva sata. Fotkamo i odmoramo nakon uspona. Dežurni Slovenac ispred Aljaževog stolpa obavlja planinarsko krštenje pa krsti naše Culeta i Ivana. Nakon krštenja krećemo natrag prema Kredarici gdje stižemo oko 10 h. S Kredarice, nakon obroka, započinjemo povratak nešto prije 12 h. Na povratku stajemo opet u Vodnikovom domu te pod Studorskim prevalom. Na Pokljuku stižemo oko 17 h i 30 min. Krećemo prema Bledu, te prije izlaska na autoput uz Bledsko jezero nadoknađujemo malo potrošene energije s Blejskim kremšnitama…Fotogalerija 1:

Fotogalerija 2 – preko poveznice.