Jubilarni 20. pohod Fokinom stazom

Tradicionalni memorijalni planinarski pohod FOKINOM STAZOM 1991., organiziramo u subotu, 19. prosinca 2015. godine. Pohod se održava u znak sjećanja na Domovinski rat i pogibije naših branitelja – IVANA BEDEKOVIĆA, ANTU ĆURIĆA, FRANJU GAŠPARA, MARIJANA KULHAVOG FOKU, DRAŽENA HUDECA, ŽELJKA NOVOSELA I DARKA PEROŠA. naljepnica
Kao i ranijih godina, prije samog polaska na pohod, ujutro od 9 do 10 sati, učesnici mogu besplatno pogledati stalni izložbeni postav Vojne i ratne povijesti koji je uspostavljen velikim trudom našeg pakračkog profesora Marija Tušeka i članova Kluba ratničkih vještina Pakrac (www.facebook.com/ratna.povijest.pakrac). Izložba je na istoj adresi kao i prošle godine (Hrvatskih velikana 3) i nalazi se u bivšoj zgradi stare Varoške kuće, tj. iznad sadašnje prostorije Turističke zajednice Pakrac, bočni ulaz desno, 1.kat, u neposrednoj blizini Trga bana Josipa Jelačića.
Polazak na pohod je u 10 sati sa uobičajenog mjesta okupljanja na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu. Napominjemo da se parkirna mjesta u Gradu naplaćuju, pa o tome valja voditi računa. U neposrednoj blizini Trga kod kojeg se okupljamo, nalaze se i lokacije bez naplate parkinga.
Iz Pakraca polazimo u organiziranoj koloni uhodanom trasom pohoda. Iznad crkvice Svetog Roka simpatizer planinara, naš sugrađanin Srećko Brus sa svojim prijateljima i ove će godine pod trijemom svoje kuće, učesnike pohoda počastiti toplim okrepljujućim napitcima i slavonskim mesnatim prerađevinama.
Na kraju ulice Sveti Rok, kod spomen–obilježja našim braniteljima, položit ćemo vijence, zapaliti svijeće i odati počast uz prisjećanje na Domovinski rat.
Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima nastavit ćemo pješačenje do planinarskog doma Omanovac.
U domu će biti priređen topli čaj dobrodošlice i planinarski grah koji je besplatan za sve učesnike pohoda. ( Ujutro, prilikom prijave sudionika pohoda, vaš vodič dužan je preuzeti određenu količinu blokova za svoje članove koji će ručati grah. Potrebno je da nam nekoliko dana ranije javite broj osoba koje žele jesti grah za ručak kako bi smo Vam na vrijeme osigurali dovoljnu količinu. )

Nakon predaha iza ručka, u znak pažnje i sjećanja na ovaj jubilarni 20. memorijalni planinarski pohod Fokinom stazom 1991., biti će dodjela pisanih prigodnih Zahvalnica i Priznanja, te otvorenje novo uređenog planinarskog prostora u sklopu obližnjeg gospodarskog objekta. Planinarsku večer nastavljamo uz druženje i živu muziku.
U propagandnoj ponudi našeg društva planiramo imati prigodne majice, kape, ambleme, knjigu o povijesti pakračkog planinarstva autora Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, prigodni pečat jubilarnog 20. pohoda, dnevnik novo uspostavljene planinarske obilaznice 20 godina memorijalnog planinarskog pohoda Fokinom stazom 1991., te druge propagandne materijale.
Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 18 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa na velikoj livadi kod planinarskog doma Omanovac.
Za planinarski pohod obucite se primjereno vremenskim prilikama. Pohodu pristupate na vlastitu odgovornost uz poštivanje pravila sigurnog boravka u planinama i treba slušati upute vodiča. Zbog bolje organiziranosti pohoda najavite nam nekoliko dana ranije svoj dolazak sa ukupnim brojnim stanjem i s brojem onih koji žele ručati grah.

Naši kontakti su: Krešo 098 185 01 31, cehulickreso@gmail.com,
Boro 098 325 508, borocerni@gmail.com,
ili nam se javite na gore navedenu društvenu mail adresu.

Radujemo se Vašem dolasku.